Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom TTA-mästare – men fortsatt strul för Alx

Fredrik Ekblom tog hem totalsegern i premiären av TTA-serien. Nu hoppas han på en sammanslagning med STCC.

– Jag hoppas verkligen att de kan samla alla positiva saker till ett mästerskap, säger han.

Annons

Diskussionerna mellan STCC och utbrytarserien TTA återupptas kommande vecka. Om det mynnar ut i en eller två serier i standardvagnsracing nästa år får vi veta om ett par veckor.

– Något säger mig att det blir en sammanslagning och jag tror att TTA blir huvudklass, säger förre jämten Alx Danielsson, som inte kom till start i finalen.

Orsak: fortsatt strul med bilen.

– Vi har inte haft stolpe-in de senaste veckorna. Kraschen i Tierp gjorde att vi var tvungen att "kasta" bilen och köpa en helt ny för en miljon kronor.

Väl i Göteborg hamnade Alx och Brovallen Design i nya problem. Danielsson kraschade i det första kvalpasset.

– Jag kom på den blöta delen av banan och kanade in i räcket. En riktig skitgrej, säger Danielsson till hemsidan.

Efter intensivt mekande lyckades teamet laga bilen precis till finalen. Alx startade sist, som 15:e man. Då låste sig gasen på uppvärmningsvarvet.

– Bilen accelererade helt ursinnigt och jag körde rakt in i räcket. Som tur var gjorde jag det på ettans växel. Hade det hänt i tävlingen kunde jag ha dött och kanske tagit med mig en del i publiken, säger en trots allt tacksam Alx, tvingades bryta loppet.

• Har det hänt att gasen låst sig förut?

– Ja, en gång, i Formel Ford, 2002, men då fanns det inga räcken så det gick bra.

Nu pustar en mörbultad Danielsson ut hemma i Uppsala, men redan under måndagen bär det av igen. Till Dubai, på arbetsresa.

Frågan är vad som händer nästa år?

– Jag pratar med flera team, men kan absolut tänka mig att stanna i Brovallen. Det är också viktigt att jag hinner förbereda mig fysiskt inför nästa år och får klart med allting i god tid och inte som i år.

Premiärsäsongen i TTA har lockat 47 000 åskådare till åtta deltävlingar. Till helgens final på Bananpiren i Göteborg kom det totalt 7 550 åskådare.

– Det finns säkert plats för två serier, men det finns inte plats för två om man ska attrahera mycket publik, säger TTA-seriens Greger Petersson till TT.

För trefaldige STCC-mästaren Ekblom smäller helgens titel högt.

– Ja, för det var väldigt många år sedan jag körde i ett mästerskap där alla hade lika förutsättningar i början på ett år. Så var det aldrig i STCC.

– Alla har samma grundkoncept här så nu kan ingen skylla på att jag hade turbo eller bakhjulsdrivet, säger Ekblom och skrattar.