Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eitre gjorde succé på Gamla Teatern

/

Irländsk folkmusik är något som verkar ligga oss jämtlänningar varmt om hjärtat. Kanske påminner den sprudlande musiken oss om krocken mellan vardagslivets elakheter och närheten till den sköna naturen. Om det kan man bara spekulera.

Annons

Men att gruppen Eitre gjorde en smått succéartad var däremot ett faktum. Under onsdagskvällen intog de scenen på Gamla Teatern, till publikens stora förtjusning.

Eitre är ett femmannaband som i stort sett för fram den irländska folkmusiken i centrum. Trots att de blandar upp reels och jigs med vanlig populärmusik. Låtar som ”The Flower from Magherally” eller ”William Taylor” kunde lika gärna ha blivit inspelad av popartister från hela Storbritannien, som Elton John eller Ronan Keating. Samtidigt som de på ett mycket finkänsligt sätt slog vakt om de irländska rötterna.

Med instrument som uilleann pipes, en slags irländsk säckpipa och trätvärflöjt så fick de till en ljudbild som fick oss i publiken att drömma bort, flyta iväg till något naturskönare ställe.

Som musikskribent är det svårt att inte tänka på The Pogues i detta sammanhang. Vi har ju en förkärlek till bakgatornas trasiga människor som halvfalskt sjunger om livets orättvisor utan tänder, men påtänd till max. Sorgligt leverne står nu inte Eitre för. Snarare tvärtom. Om The Pogues är skitiga bakgator i Dublin så är Eitre Café Norrköping. Men det funkar ändå. Deras musik kanske inte är genomfylld av en egen ljudbild, men det är inget man störde sig på. Gillar man den irländska tonen var Eitres spelning ypperlig.

Med humor i mellansnacket och en stor glimt i ögat levererade de musik som var som balsam för själen. Med fingerfärdighet och ett högt tempo spelade de sig igenom jigs och reels så det stod härliga till. Teknisk briljans i ordets rätta bemärkelse. De gav en positiv energi från scenen som snabbt smittade av sig på publiken. Publiken älskade Eitre. Och Eitre gav tillbaka genom att göra en mycket underhållande och perfekt genomför spelning. Jag anar att det inte var många av deras skivor som blev orörda efter spelningen.

Mer läsning

Annons