Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Einar Ederwall

Vår älskade pappa Einar Ederwall avled den 18 mars 2010 i en ålder av 88 år.

Annons

Einar, som föddes 1921 i Hökbäck i Lit, gick därmed ur tiden som den siste av åtta syskon. Familjen levde under knappa förhållanden med lång gångväg till skolorna i Böle och Hölje. Familjen flyttade under grundskoletiden till Stockholm där fadern Karl Edvard startade bergarbeten i slutet av 1920-talet. Einar arbetade en tid hos sin far och kom efter återflytt till Lit att fortsätta med bland annat vägarbeten. Han var under en period arbetsledare hos Orrje & Co, men det blev brunnsborrning som kom att prägla Einars fortsatta företagarliv i Jämtland. Han skaffade sin första borrmaskin 1946 och arbetade under flera år med yngste brodern Evald. Einar och farbrodern Anton Eriksson bildade under 1950-talet Ederwall & Eriksson brunnsborrningar HB, som snabbt blev snabbt Norrlands ledande borrfirma. Pappa sålde sin andel i företaget 1983, men var aktiv långt efter sin pensionering.

Einar träffade Kerstin och de gifte sig redan året därpå. Einar var mycket delaktig i bygget av vårt barndomshem på Skidspåret i Östersund, som alltjämt är mamma Kerstins bostad. Pappa flyttade till Tallbackas långtidsboende 2006.

Einar var en oerhört familjekär, varm och positiv människa. Han gav ett grundmurat stöd för sina närmaste och tid fanns alltid för konversation med grannar och vänner. Han var temperamentsfull och kunde säkert vara krävande som företagsledare. Einar hade dock även i yrkeslivet ett stort socialt engagemang med omvittnad förmåga att möta och behandla människor oberoende av rang eller ställning. Hans goda fysik och starka livsvilja blev helt avgörande då han vid 46 års ålder överlevde livshotande brännskador efter en arbetsplatsolycka. Olyckan påverkade honom länge, men satte aldrig ner hans goda humör.

Einar var mycket musikalisk och under yngre år medlem i Lits manskör. Ingen av grannarna kunde undgå att höra hans sång eller visslande i trädgården där han så gärna pysslade med sina växter. Pappa uppskattade det enkla i livet och gladde sig särskilt åt en dag i bärskogen eller åt att mata småfåglarna på verandan. På ålderns höst var de dagliga promenaderna med mamma och speciella favoriten, hunden Tanja, allt viktigare. Einar hade en slående förmåga att formulera sig väl i både tal och skrift. Otaliga är de fyndiga uttryck och ramsor på jämtska som vi lyssnat till under vår uppväxt och som vi för alltid kommer att förknippa med just pappa.

Pappa togs väl omhand under sina sista år på Tallbacka. Trots tilltagande sjukdom visade han också där prov på den outsinliga livsglädje och humor som vi andra hade förmånen att ta del av under hans krafts dagar och som vi bär med oss i våra minnen med glädje och tröst även i kommande stunder av saknad.

Marie, Lars och Jan-Erik