Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eiffelgran

/
  • Det är inte första gången parisarna förvandlar Eiffeltornet. Så här såg det ut vid millennieskiftet den 1 januari 2000.    Foto: Scanpix

Annons

Ett av Paris klassiska landmärken, Eiffeltornet, förvandlades till nyår till en ”jättelik julgran” då Paris ringde in nyår med en unik, magisk och spektakulär ljus- och musikuppvisning.

Det nu 120 år gamla Eiffeltornet skapades av ingenjör Gustave Eiffel till världsutställningen i Paris 1889. Många parisare tyckte då att den 324 meter höga järnkonstruktionen var en skam för staden, men sedan dess har tornet blivit ett vallfartsmål för både fransmän och turister.

På nyårsnatten blev det klassisk och elektronisk popmusik och stroboskopkaskader under nedräkningen till 2010 och showens skapare heter Bernard Schmitt. Två kilometer ledning rullades ut för uppvisningen, som kostade fyra miljoner kronor. Nyårsspektaklet kan ses i direktsändning på www.31decembreaparis.com. Kanske något att fundera på för dem som tröttnat på Tennysons Nyårsklockan från Skansen. (TT-UIK)

Mer läsning

Annons