Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egon hjälte i branddrama

Tack vare Egon Jönssons insats kunde grannens brand­­härjade hus räddas på måndagskvällen. Men han vill inte framstå som en vardagshjälte.

– Jag har gjort precis det vilken människa som helst skulle göra för att hjälpa en granne, säger han.

Egon Jönsson satt och sov framför tv:n när en grannkvinna i 80-åldersåldern ringde och sade att det brann i köket. Han hoppade upp på cykeln och tog sig snabbt ned till hennes hus.

– Det brann ordentligt i väggen bakom köksspisen. Det lät ungefär som när man tänder eld i en kamin med bra drag, säger han.

Tillsammans började de kasta vatten mot väggen och samtidigt larmade Egon räddningstjänsten i Sveg.

Han berättar att vattnet i kökskranen snabbt tog slut eftersom vattenpumpen är eldriven och elen var helt utslagen. Istället fick de hämta hinkar med vatten utomhus. Och för att komma åt eldhärdarna började Egon riva loss bitar av väggen.

– Ambulansen kom före räddningstjänsten. De stängde alla fönster och avrådde mig från att gå in i huset igen. Jag lånade deras pulversläckare och yxa för att slå sönder väggen. Det var pulversläckaren som gjorde jobbet.

– Det var ordentligt med rök och jag fick nästan krypa efter golvet för att komma ut, säger Egon Jönsson.

För brandkåren tog det ungefär 20 minuter att ta sig ut till byn Kolsätt, som ligger cirka 2,5 mil utanför Sveg. Enligt räddningsledaren Karl-Erik Persson är det tack vare Egon och kvinnans insats som huset kunde räddas.

– De gjorde ett jättejobb. Hade de inte agerat som de gjorde och branden fått mer fäste hade det blivit svårt för oss. Det är en riktig timmerkåk med spånfyllningar.

För att komma åt brandhärdarna i väggen fick räddningstjänsten använda motorsåg. Orsaken till branden tros vara en spricka i muren.

– Huset har klarat sig väldigt bra. Vi använde lite vatten så det bör inte vara mycket vattenskador, säger Karl-Erik Persson.

Medan huset återställs har kvinnan och hennes två katter fått flytta in i ett grannhus. Men det är inte hemma hos Egon Jönsson.

– Hon hade gärna fått bo hos mig, men det är lite stökigt just nu med hundvalpen Olle, som bara är tre månader.