Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eget bensinkort blev räddningen för stationen i Sörbygden

Ett vanligt bränslekort kan väl för i hela fridens namn inte vara någonting att ägna en nyhetsartikel i LT åt, tänker säkert den oinsiktsfulle.

Jo, i det här fallet är det det.

Sörbygden Bränsle, ett ytterligt lokalt bensinbolag i Sörbygden i östligaste delen av Bräcke kommun, gavs härom dagen ett rejält lyft.

Det rikstäckande bensinbolaget Alltank har beslutat sig för att sätta sitt varumärke på Sörbygden Bränsles mack och öppna möjlighet för Alltanks kunder att handla på kredit i Sörbygden.

I och med installationen ges yrkestrafiken möjlighet att tanka för faktura i Sörbygden, något som Sörbygden Bränsles ägare, Sörbygdens bygdegårdsförening, räknar med skall bättra på mackens ekonomi.

Sörbygdenbornas kamp för att få behålla sin bensinstation har varit lång och hård.

När de stora bensindrakarna lämnade byn i sticket byggde bygdegårdsföreningen 1995 sin egen mack med betalning via bankkort.

På så sätt har byn eliminerat alla risker för att ett girigt bensinbolag skall kunna lägga ner deras mack, samtidigt som Sörbygdenmacken är fri att välja sina egna bränsleleverantörer.

Hittills har Sörbygdenmacken endast köpt sitt bränsle från Alltank, men nu ger sig Alltank in i verksamheten med samarbetsintresse.

– Macken har under åren givit ett överskott som nätt och jämt räckt till för att finansiera drift och underhåll, säger bygdegårdsföreningens ordförande, Per-Sune Holmvall.

– I den mån macken givit ett överskott har pengarna oavkortat tillfallit bygdegårdsföreningen och därmed kommit byn till godo.

Sörbygden Bränsle sätter sina egna priser utifrån hur mycket de själva betalar för bränslet.

– När vi får en leverans sätter vi priset utifrån leveransnotan.

– Vi justerar priset utifrån priset på varje lass.

– Vi ska köra som vanligt med vårt eget sortiment och fakturerar Alltank för det som deras kunder tankar, förklarar Holmvall.

– På så sätt slipper vi drabbas av den ryckiga vinstnivå som landets mera kommersiella mackar gör vid bensinprisförändringar.

– Vi är rädda om våra pengar, vi struntar i andra bensinmackars prisnivåer och kört vårt egen race.

Markus Sundström, Alltanks marknadsansvarige, Sundsvall, räknar utifrån trafikmängden genom Sörbygden med en omsättningsökning på macken tack vare det nya kreditkortet.

– Bymacken i Sörbygden är den enda av våra stationer som vi inte äger själva och det här är första gången vi gör det här försöket.