Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen region ger möjligheter

Annons

Det är mycket glädjande att Jämtlands län får bilda en region och välja ett fullmäktige som ersätter landstinget, regionförbundet och delar av länsstyrelsen. Det är ett genombrott för ett centerkrav som vi jobbat med i årtionden, att skapa ett decentralistiskt samhälle där makt och beslut hamnar närmare medborgarna, och den nya organisationen blir kraftfullare och mer kostnadseffektiv.

För att genomföra förbättringar behövs inte bara inflytande, utan också pengar. Ytterligare en glad nyhet är att Centerpartiets partistämma i Karlstad tog beslut som stärker regionernas förutsättningar inom det området. Jag och Centerpartiets tidigare riksdagsledamöter från länet har i årtionden motionerat om återföring av vattenkraftsmedel. Nu har vi visat hur det kan gå till, genom regionala skattebaser, och Centerpartiets stämma ställde sig enhälligt bakom förslaget.

I praktiken innebär förslaget att delar av den statliga fastighetsskatten regionaliseras, så att skatt på industrifastigheter och elproducerande enheter tillfaller regionen istället för staten.

Fastighetsskatten på vattenkraftverk belägna i Jämtland inbringar över 700 miljoner kronor årligen till staten. Det är pengar som med Centerpartiets förslag ska stanna i länet. Lägg därtill skatt för de hundratals vindkraftverk som planeras i länet.

Förslaget innebär att länet får återbäring från våra naturresurser. Med de pengarna kan vi skapa bättre förutsättningar för fler jobb, fler företag, innovationer, investeringar och tillväxt. Därmed kan vi vända utvecklingen så att vi blir fler länsbor

Vårt system innebär en rockad; pengarna stannar kvar här, men det är också viktiga att de kommer kommunerna till del. Därför är det viktigt att se över hur resurserna fördelas.

Centerpartiets politik för att stärka regionernas ekonomi skapar goda förutsättningar för länets nya regionfullmäktige som träder i kraft den 1 januari 2015.

Per Åsling Distriktsordförande för Centerpartiet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel