Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersatt tolkservice

Tolkcentralen har meddelat alla föreningar, att de inte längre prioriterar föreningslivet trots att landstinget har ansvar att erbjuda tolktjänst för vardagstolkning enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Med vardagstolkning menas att där tolk krävs för hörselskadade ska detta finnas i alla förekommande situationer. Detta innebär att tolktjänst också ska ges vid fritidsaktiviteter och i föreningslivet så att hörselskadade i likhet med andra medborgare kan få tillgång till meningsfull fritid enligt den etik, som beskrivs i Prioritetsutredningen.

I Östersunds kommun finns tio PRO-föreningar med 4 000 medlemmar. De föreningar som genomför medlemsmöten där tolkning är en nödvändighet behöver även i fortsättningen fä tillgång till tolkservice. Hörselslingor förekommer inte i alla de lokaler som PRO har tillgång till. Vid ett möte med representanter för föreningarna framkom att tolkning är nödvändig för de medlemmarna som har hörselnedsättning och hörselslinga inte finns. Det är viktigt att vi pensionärer hålls informerade om det som händer i kommunen.

Mötet beslutade att kräva tolkservice även i fortsättningen med åberopande av människovärdesprincipen, det vill säga alla människors lika värde, samt att översända ärendet till Landstingets Pensionärsråd för åtgärd.

PRO samorganisationen i Östersunds kommun:

PRO Brunflo, PRO Frösön, PRO Körfältet , PRO Lit, PRO Leva Livet , PRO Lugnvik, PRO Näs-Hackås-Sunne, PRO Oden, PRO Torvalla, PRO Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel