Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter urspårningen: Tågsträckan stängs

Förra veckan spårade ett timmertåg ur längs den viktiga tågsträckan. Nu stängs den.
– Så här kan det ju inte gå till!

Otto Nilsson, vd på Inlandståg AB, är minst sagt bekymrad efter det förödande beskedet från Trafikverket på måndagen.

LT berättade redan i januari om problemen med den tolv mil långa järnvägssträckan mellan Hoting och Forsmo som i huvudsak fraktar inlandstimmer till kusten.

Ett godståg spårade ur i december och vid en inspektion upptäcktes att det fanns en hel del skador på järnvägen. Av säkerhetsskäl beslutade Trafikverket att sänka hastigheten på sträckan, från 70 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen – ett avbräck på flera miljoner för järnvägsoperatören Hector rail.

– Det är Trafikverket som står för bristande kompetens, det är ju uppenbart. Sådana här fel i järnvägen sker inte från en dag till en annan, säger han, sade Mats Nyblom, vd för Hector rail till LT.

Men problemen fortsätter.

– Förra veckan stoppades trafiken på sträckan Forsmo/Hoting för att de hade upptäckt fel i skarvarna på banan. Prognosen var att det skulle vara stängt till i tisdagen, men nu har vi fått beskedet att det är stängt till oktober. Så här kan det ju inte gå till!, säger Otto Nilsson.

Just nu är godsvagnar fast i Tågsjöberg och vid den privata timmerterminalen i Backe är 30 000 kubikmeter timmer stängd för all tågtrafik.

– Dit kör vi två tåg i veckan, men därifrån kan vi inte köra nu.

# Vad betyder det här för Inlandståg?

– Vi ser allvarligt på att Trafikverket med så kort varsel stänger tvärbanan under så här lång tid. Det här får naturligtvis ekonomiska konsekvenser för vår affärsverksamhet men vi försöker hitta alternativa lösningar för att minimera konsekvenserna för våra kunder, säger Otto Nilsson.

# Kan ni och era kunder räkna med ersättning från Trafikverket?

– Det går att köra Hoting-Östersund-Bräcke, men det blir ju väldigt mycket längre. Hur det här ska finansieras har jag ingen uppfattning om just nu.