Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tre kvinnor blev det till slut en Jöran

Han har arbetet som i en torktumlare och hans garderob kan vara på väg mot en färgstarkare tid.

Jöran Hägglund, den blivande landshövdingen som vet vilka dörrar som ska öppnas för Jämtlands väl och ve.

Annons

Sist en man satt på stolen som landshövding i residenset i Östersund var 1995. Det kunde ha fortsatt att vara så i sju år till. Men från och med 1 april får vi alltså nu, efter viss omplacering av landshövdingar i Sverige, en manlig landshövding och tillika en landshövding som har sina rötter i länet, Jöran Hägglund (C).

– Jag förstår att det är ett stort arv att förvalta men det är bara att vara sig själv och sen se hur andra bedömer en, säger han.

Jöran har rötterna i Brunflo och har även varit landstingsråd i Jämtland mellan åren 1995 till 2001. Han har fortfarande en lägenhet kvar i Östersund men har även en lägenhet i Stockholm som han delar med sin sambo.

Hur ser du på din jämtländska bakgrund nu när du blir landshövding, är det en fördel eller en nackdel att du redan känner till länet?

– Det är nog både en nackdel och en fördel. Fördelen är att jag känner till länets förutsättningar. Sen har jag varit borta från hetluften, de högsta positionerna i länet, i 13 år, vilket gör att jag kan komma tillbaka hem med mer kunskap men också med nya ögon och kontakter som man kan dra nytta av, säger Jöran Hägglund.

Han har arbetet på nationell och internationell nivå. Förhandlat med General Motors om SAAB, som slutade i en bok om arbetet, förhandlat med den kinesiska regeringen om Volvo. Men också varit statssekreterare under finanskrisens jobbigaste år. En period som var minst sagt intensiv men som Jöran menar kan vara till fördel i hans jobb som landshövding.

– Flera av oss som var inblandade jämförde det med att vara i en torktumlare, det hände saker hela tiden dygnet runt. Slutsats som jag ändå kan dra är att när man gemensamt kämpar mot det yttre hotet är man väldigt effektiva i sitt arbete att lösa det gemensamma problemet. Det tror jag kan bli en nytta när man ska försöka skapa utveckling ett län, säger han.

Du var med och jobba med utredningen kring ett OS i Sverige 2022, där både Åre och Östersund fanns med som potentiella orter. I slutändan ratades Östersund. Hur ska du som landshövding vinna tillbaka de människor som blev besvikna på dig då?

– Det jag kan göra är att en än en gång beskriva varför utredningen landade som den gjorde. Det hade definitivt inget att göra med Östersunds kvalitéer. Men IOK har kravet att allt ska vara samlat på ett och samma ställe, säger han.

Så den sista frågan. Dina kvinnliga föregångare har varit färgstarka och de har synts. Så modemässigt, har du något annat än mörka kavajer i garderoben?

– (Tystnad)...Jag är tvungen att tänka efter... Nja, det där var ju en väldigt bra fråga. Det är väl kanske lite klent med det, det är ju liksom männens både för och nackdel. Att vi kan ha en mörk kostym vad vi än ska göra, nackdel är ju att det blir ganska enformigt. Men jag får väl bättra mig, köpa något färgstarkt.

Stackare nu gav jag dig ångest. Det kan räcka med ett par färgglada strumpor bara.

– Ja just det, jag ska tänka på det, skrattar han.