Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tolv år blir kontoren äntligen vårdplatser

Kontorspersonalen flyttar ut, och Solbackens sjukhem ska användas till vårdplatser, som det var tänkt från början. Efter tolv år infrias tanken bakom byggnationen.

För tolv år sedan byggde man om en hyreslänga på Solbacken till sjukhem. En våning skulle användas till korttidsplatser, för att kunna ta emot personer som av olika anledningar, och under en kortare tid, inte kunde bo i sitt hem. Det kunde vara för att anhöriga behövde avlastas, att man var nyopererad eller att man väntade på en operation. Bygget var omstritt och kostade många miljoner.

Innan komplexet ens var slutbesiktigat så ändrade sig kommunen och bestämde att man i stället skulle köpa korttidsplatser av landstinget i den nyuppförda hälsocentralens närvårdsavdelning (NÄVA). Därmed hamnade den nybyggda vårdavdelningen på Solbacken, som redan inretts för ändamålet, på den överblivna kartan.

Det är slöseri med resurser att ha tomma lokaler, resonerade kommunen, och lät biståndsenheten flytta dit. Så kom det sig att avdelningens olika vårdrum kompletterades med skrivbord och blev kontorsrum, trots att de var inredda med rehabiliteringsutrustning och specialmöbler för vårdboende.

Nu återvänder man till ursprungstanken. Biståndsenhetens personal flyttar i dagarna till Norrgård och Socialchef Monica Grahn föreslår nu att avdelningen på Solbacken ska användas till korttidsplatser:

– Jag tror att det är mycket bättre att ha korttidsplatserna samlade i kommunen, med nära tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast, och lokalerna är ju speciellt anpassade för det.

Förslaget innebär att de korttidsplatser som idag inlemmats i särskilda boenden, på Åshamra, Tåsjögården, Rossö Center och i Backe flyttas till Solbacken i Strömsund. Platserna på NÄVA blir kvar.

– Det gör att det blir lugnare i det särskilda boendet, säger Monica Grahn. Dessutom innebär det att vi frigör flera permanenta platser.

Det bedrevs dock korttidsvård på Solbacken från september 1999 till och med februari 2003. Därefter hyrde man in sig i landstingets lokaler på NÄVA (Närvårdsavdelningen) med gemensamma vårdplatser.