Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter storbranden – nu får de flytta hem

I februari brann det i ett flerfamiljshus på Divisionsgränd, Körfältet. Hela huset med 24 lägenheter fick utrymmas och skadorna var så omfattande att huset blev obeboeligt. 1 juli kunde de första lägenhetsinnehavarna flytta tillbaka igen.

Robert Holmström är en av återflyttarna. När LT är på besök på torsdagen har han lastat in flyttlådorna i lägenheten och precis börjat packa upp.

– Det känns bra. Under renoveringen har jag bott i en lägenhet på Frösön men eftersom det var tillfälligt har jag aldrig brytt mig om att packa upp där, säger Robert Holmström.

Han hade bott i lägenheten på Körfältet tre år innan branden.

Det var på natten den 19 februari som räddningstjänsten larmades till en lägenhet på Divisionsgränd. Det hade börjat brinna i en madrass, den som bodde där hade själv släckt elden. Brandmännen bar ut madrassen på balkongen. Under morgontimmarna började det brinna på balkongen och elden spred sig snabbt till husets vind. Snabbt stod det klart att det var allvarligt och samtliga boende evakuerades. Skadorna blev omfattande och hela huset måste renoveras.

I branden var det sammanlagt 24 lägenheter, fördelat på tre trappuppgångar, som blev obeboeliga. Men det är bara de boende i en av uppgångarna, Divisionsgränd 16, som får flytta in redan nu. I de övriga lägenheterna fortsätter renoveringsarbetet. Byggställningarna står kvar och ute på gården finns bland annat några badkar som väntar på att installeras.

Kenneth Källman, Östersundsbostäder, hälsar de boende välkomna hem med en blombukett.

– Inflyttningen i de andra lägenheterna är planerad till 1 november. Men vi får se hur vi ligger till i renoveringsarbetet mer exakt efter semestrarna, säger han.