Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter snart tre år ska platsen saneras

I december 2012 brann anrika "Aktan" ner till grunden vid en våldsam brand i Funäsdalen. Många har reagerat att ruiner och brandrester ligger kvar men nu ska saneringsarbetet starta.

– Vi börjar städa upp och sanerar fastigheten nästa vecka, säger Sören Myhr vid Myhrs åkeri som ska utföra arbetet som beräknas ta runt tre veckor.

Det har tagit lång tid och många har reagerat på att brandplatsen inte har städats upp. Det är ingen snygg plats man visar upp för bland annat alla besökarna på grannfastigheten Fornminnesparken som ligger strax intill.

Orsaken till varför det tagit lång tid är svår att fasställa men nu verkar både ägare och försäkringsbolag överens om att något måste hända. Försäkringsbolaget har godkänd kostnaden för rivning, sanering och uppstädning av platsen. Detta till en kostnad på över en miljon kronor. Om det blir aktuellt med ett nybygge på platsen är i dag oklart.

Fastigheten ägs i dag av Ultio AB som köpte "Aktan" av konkursade bolaget Kuppjark AB i senare delen av 2012.

– Jag är medveten om att det inte sett bra ut och att det tagit lång tid. Bland annat på grund av att det finns det mycket asbestsrester på platsen vilket gjort att just miljöhanteringen dragit ut på tiden, säger Patrik Lindberg som för Ultio AB:s talan.

– Målsättningen är att det ska byggas nytt på platsen, men när och vilken typ av byggnad det blir är ännu inte klart.

Det var ett anrikt hus som totalförstördes vid branden. Fastigheten byggdes av IOGT-logen i Funäsdalen under åren 1930–1931. En större utbyggnad skedde 1953. Huset var ända tills slutet av 1990-talet den naturliga mötesplatsen i Funäsdalen med bland annat biograf- och danstillställningar. Det var även på "Aktan" de yngre hade sin ungdomsgård.

Härjedalens kommun menade så småningom att huset var i så dåligt skick att det kostade för mycket att renovera bygganden och tog ett rivningsbeslut. Huset räddades då av privatpersoner som köpte det för 1 krona. Efter det har huset haft olika ägare.