Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skyfall kommer skadorna

Brunnar trycks upp och stora hål bildas i asfalten.
Vatten- och avloppsledningarna i Östersund är inte gjorda för stora vattenmängder.

När vattnet till slut har runnit undan uppdagas de skador som skyfallet under onsdagen orsakade. Bilisterna genom de centrala delarna av Östersund blev snabbt varse om både en och två orangefärgade koner efter gatorna som varnade för hål eller sprickor i asfalten.

Orsaken till varför det blir så här stavas underdimensionerade vatten- och avloppsledningar.

– Det är ett problem som inte bara vi har utan det är något gemensamt för alla städer och kommuner i landet har. Systemen är ju byggda under många år och förutsättningarna har därmed också ändrats, säger Kolbjörn Rydén, VA-chef i Östersund.

Det handlar om mer bebyggelse och hårdare ytor, som till exempel asfalt. Vattnet som kommer ner har allt färre ytor att tränga ner i marken vid och i stället ska allt vatten ner i brunnar och avloppssystem.

Skulle du säga att centrala Östersund inte har de ledningar som krävs när det kommer så här mycket vatten?

– Nej uppenbarligen är det så. Vid centralstation så hinner inte ledningsnätet med att få undan. Där är det ju inte bara vattnet som kommer vid stationen som systemet ska klarar av det är också vatten som faller på andra håll i centrum, säger Kolbjörn.

Under onsdagens skyfall badade, bildligt talat, centralstation i vatten samt delar av stationshuset. Ett scenario som inte är helt ovanligt. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har området vid centralstationen blivit översvämmat på grund av att kommunens VA-ledningar inte är dimensionerade för de enorma mängderna vatten.

– Vi har börjat titta och utreda vad vi kan göra för att få bort eller minska problemen vid stationen. Men det är bara ett förslag än, det är inte detaljplanerat och inte kostnadsberäknat men vi har en idé som vi ska titta på och sen får vi se vad det leder, säger Kolbjörn.

Hur kommer det sig då att ni inte gjort något åt det här tidigare?

– Det stämmer inte riktigt. Det var ju översvämningar i Odensala 2010, 2011. Efter det har vi gjort åtgärder, som att bygga fördröjningsmagasin som ska avlasta systemet så att vattnet hinner undan och det verkar ha fungerat. Men däremot har vi inte gjort något åt centralstationen, det är ett svårare problem om man säger så, säger Kolbjörn.

Har kommunen med i sina beräkningar att det kan bli allt vanligare med sådana här väderomslag i framtiden?

– Vi tror ju att det här kommer att ske allt oftare och det är ju det vi måste planare mot. Då gäller det att vi gör rätt saker och det kräver ju lite planering och utredande. Men det är ju så helt klart att det kan bli kraftigare regnoväder, säger han.