Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter jätteslagsmålet – inga fler fotbollsturneringar för ensamkommande

Bergs kommun kommer inte genomföra några fler fotbollsturneringar för ensamkommande asylsökande. Det är en konsekvens av söndagens jättebråk i Myrviken.
– Någonstans måste vi se över om vi ska ha det i så här stort forum, säger Maria Östlund, enhetschef på integrationsenheten.

En fotbollsturnering för ensamkommande asylsökande spårade ur ordentligt och slutade med att sju personer i nuläget är misstänkta för brott. En frisparkssituation ledde till ett jätteslagsmål utanför Mötesplats Oviken, där turneringen genomfördes.

Bergs kommun har gjort en egen utredning för att få sin bild av vad som hände.

– Vi har väl fått en ungefärlig bild av händelseförloppet. Sedan är det polisens sak, givetvis, att utreda dem som har blivit misstänkta. Vi har lagt energi på att få förståelse för vad som har hänt, så vi kan veta om vi hade kunnat göra något annat, säger Maria Östlund.

Läs även: Järnrör användes vid slagsmål mellan tiotals personer på fotbollsturnering

Hade ni kunnat göra något annat?

– Det är väl alltid lätt att vara efterklok. Det som man uppger är att det har varit ganska hårt klimat, som det kan vara på fotbollsmatcher. Det enda vi möjligtvis hade kunnat göra är ett bryta tidigare, men det är inte säkert att det hade hjälpt. De har haft sådana här turneringar tidigare och även då har det varit tufft klimat, men man har spelat och varit nöjda. Heta känslor uppstår vid spel. Det är alltid en avvägning om vi hade kunnat förhindra. Det är möjligt, men inte säkert.

Läs även: Jätteslagsmålet i Myrviken: "Det är målsägande och misstänkta om vartannat"

Bergs kommun har nu beslutat att tillfälligt inte arrangera några liknande turneringar.

– Det här gör att det blir många ringar på vattnet. Det leder till polisutredning, man ska förhöras och leder det till något annat ska man in och göra den processen. Så det är klart att det leder till mycket efterspel.