Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter inbrottsvågen i Odensala

Inbrottsvågen i Odensala i somras fick de boende i området att bilda grannsamverkan.

Måndagen den 27 maj bröt sig tjuvar in i den första villan i Odensala. Och det skulle bli fyra fem inbrott till under bara några dagar där i början av sommaren där guld, silver och kontanter stals.

– Det olustiga var att inbrotten inträffade natten efter att flera hade rest iväg. Det var som att tjuvarna visste när de skulle slå till, säger Bertil Åström, boende på Knipvägen.

Det var han som tog då initiativ till att starta grannsamverkan i området i början av sommaren. Hälften av de boende räckte upp handen redan från första början och i dag är nästan alla i området involverade i samarbetet på ett eller annat sätt.

Nya skyltar är uppsatt i bostadsområdet som visar att inbrottstjuvarna inte har något att hämta där; de boende har koll på alla okända och nätverket är starkt.

Flera har installerat huslarm och många tänker nu på att låsa dörrar, stänga fönster och inte låta stegar ligga för lättåtkomligt. Vid första inbrottet ovanför familjen Åström, konstaterades att det var just deras stege som tjuvarna hade använt.

– Vi har bättre kontakt i området nu. Vi informerar varandra när vi åker bort och ser till att skotta snö, tända lampor eller klippa gräset åt varandra.

För bara några månader sedan drog sig många för att lämna bostaden ens för en kort tur till stugan.

– Nu känner vi oss tryggare.

Bertil Åström säger att grannsamverkan även har "triggat i gång" allas uppmärksamhet när okända snurrar i området.