Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Efter helgen så gör jag i princip ingenting”

Efter 25 år i politiken – de senaste tio åren som nav i centerrörelsen och näringsminister Maud Olofssons högra hand – kastar Jöran Hägglund in handduken.

LT når Jöran Hägglund på telefonen när han åker i en hiss någonstans i Sverige. Och det är dagen efter det att det stod klart att han lämnar politiken för gott.

Han har det senaste decenniet bland annat varit Centerpartiets partisekreterare och sedan 2006 haft uppdraget som statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson (C).

Brunflosonen Hägglund uppmärksammades också för ett tag sedan för sin bok om förhandlingarna kring försäljningen av Saab Automobile.

Varför lämnar du politiken?

– Jag har gjort tio år i hetluften och hunnit med en hel del; bildat allianser och hanterat en fordonskris. Nu kändes det att det var dags för något annat.

Vilka planer har du?

– Det vet jag inte riktigt. Jag har fått några erbjudanden som jag ska fundera över, men jag tänkte att jag skulle unna mig lite ledighet för att hämta andan och se vad jag ska göra.

Erbjudanden? Snackar vi politik eller är det den privata arbetsmarknaden du menar?

– Det är inte inom politiken. Det kan jag förklara som ett avslutat kapitel i mitt liv.

Är du trött på politik eller är det en reaktion på att Centerpartiet gjorde ett dåligt val?

– Jag förstår att frågan ställs. Nej, så är det inte. Med den här typen av jobb ska man känna att man vill vara med i en hel mandatperiod. Jag hade kunnat fortsätta i ett eller två år till, men är lika bra att andra får kliva in och ta över efter mig redan nu.

När kliver du av då?

– I det är systemet är det obönhörligt och snabbt och slår till direkt. Efter helgen så gör jag i princip ingenting.

Du låter nästan lite lättad?

– Jo, när man väl har funderat ett tag och har bestämt sig så. Det är klart att jag kommer att sakna att vara i hetluften, men nu har jag bestämt mig och det känns bra.

En sista fråga: Du åker i en hiss säger du. Var då?

– (skratt) Bra fråga. Jag är i en hiss i en fastighet i Stockholm. Mer än så kan jag inte säga.