Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter branden på Körfältet: hyresgäst stämmer Östersundsbostäder

Östersundsbostäder anser att branden på Körfältet i vintras är en hyresgästs fel och vill vräka henne.

Nu stämmer hon Östersundsbostäder.

Det var strax före klockan 02.00 natten mot den 19 februari i år som det började brinna i en madrass i en lägenhet på Körfältet.

Kvinnan som bodde i lägenheten hann själv släcka branden och när räddningstjänsten kom till platsen gjorde de samma konstaterande, lade ut madrassen på balkongen och överlämnade bevakningen till Östersundsbostäders jour.

Men tidigt på morgonen fattade samma madrass eld igen som spred sig till husets vind. Hela vinden skadades och gjorde huset obeboeligt. Totalt fick ett fyrtiotal boende i 24 lägenheter evakueras.

Och medan räddningstjänsten fick göra ännu en utryckning, låg kvinnan redan på Östersunds sjukhus för vård av rökskador efter den första och mindre branden.

Nu framkommer dock att Östersundsbostäder vill lägga skulden för branden på kvinnan. Hon har, genom sitt juridiska ombud, stämt bostadsbolaget vid Östersunds tingsrätt – framförallt för att få behålla och få möjlighet att flytta in i lägenheten som snart ska vara sanerad.

Den 9 september i år kallades kvinnan in på kontoret hos Östersundsbostäder. Vid mötet blir det uppenbart för kvinnan att bostadsbolaget anser att branden är hennes fel och att hon frivilligt ska säga upp sitt hyreskontrakt med omedelbar verkan. ”… man skulle avsluta hennes kontrakt tvångsmässigt, men att hon skulle få möjlighet att frivilligt avsluta kontraktet mot att man inte skulle ge henne några negativa referenser”, står det i stämningsansökan.

”NN har visserligen förorsakat den primära branden, men den i sin tur medförde ingen större skada och släcktes av henne själv. Det är inte fråga om sådan misskötsamhet att den skulle ha gett Östersundsbostäder rätt att avsluta hyreskontraktet med NN”.

Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder, vill inte kommentera stämningsansökan utan hänvisar till bostadsbolagets advokat, Kent Ehrenhöök.

– Vi anser att ärendet är korrekt hanterat från Östersundsbostäders sida och nu avvaktar vi resultatet av den rättsliga prövningen. Det är den kommentar vi har, säger han till LT.

– Och när det gäller stämningsansökan så har jag inte tagit del av den ännu så den kan jag inte kommentera särskilt.