Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 15 år är renoveringen klar

Den omfattande renoveringen av sjukhemmet i Svenstavik börjar ta form. Just nu genomförs de sista finjusteringarna och någon gång i oktober beräknas de första boende flytta in.

Annons

De politiska diskussionerna om att renovera sjukhemmet i Svenstavik, som precis döpts om till Bergsgårdens korttidsboende, har pågått i mer än 15 år. Men förra året enades politikerna i Bergs kommun till slut och beslutade att restaurera de utdömda lokalerna.

NCC Construction Sverige vann upphandlingen och påbörjade i november i fjol arbetet.

Nu börjar den omfattande upprustningen bli klar.

– Vi har gjort om i princip allt; innerväggar har flyttats, nya korridorer har byggts, delar av fasaden har bytts ut och tilläggsisolering är på plats. Dessutom är alla ytskikt – golv, väggar, tak – utbytta, berättar Torbjörn Larsson, platschef vid NCC.

Det som är kvar för Torbjörn Larsson och hans medarbetare att göra innan det i slutet av september är dags för slutbesiktning är främst att montera sakvaror.

– För oss är det en hel del hyllor och skivor i taket kvar att skruva upp, säger Torbjörn Larsson.

Därutöver ska de externa firmorna också montera höj- och sänkbara toaletter, lägga de sista golvmattorna och koppla in elen. För ett otränat öga ser Bergsgårdens korttidsboende fortfarande ut som en fullständig byggarbetsplats och det är svårt att tänka sig att lokalerna ska vara klara och grovstädade om drygt en månad. Men Torbjörn Larsson är inte ett dugg orolig.

– Vi ligger väldigt bra i fas. Det är ingen fara att vi inte hinner, säger han.

– Om allt fortsätter gå som planerat skulle jag gissa att de första boende kan flytta in i slutet av oktober, fortsätter Torbjörn Larsson.

Tidigare var de aktuella lokalerna indelade i gemensamma salar, men när Bergsgården slår upp sina portar kommer boendet att vara indelade i 27 enskilda rum som är mellan 30 och 38 kvadratmeter stora. Dessutom kommer boendet att vara indelat i fyra enheter som får var sin samlingssal.

Den totala prislappen för renoveringen är nära 26 miljoner kronor.