Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effektivisering ger färre platser på förskola

Det kan bli svårare att få en förskoleplats från hösten. Det visar budgetplanen för Östersund de kommande åren.

Annons

På onsdag ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden besluta om riktlinjerna för nämndens verksamheter; dels för 2015 och dels för de två åren där efter.

Tjänstemännen på kommunen fick redan i oktober i uppdrag att göra en så kallad "tidplan för ett strategiskt lokalnyttjande 2014 – 2017".

Uppdraget var bland annat att "en fortsatt översyn och fokusering på förskolor och skolor som långsiktigt skall vara kvar är nödvändig".

En flytt av särskolan från Mimergården till Lugnviksskolan anses vara ett mycket prioriterat område. "En sådan flytt innebär möjlighet till bättre nyttjande av resurser och att möta de faktiska behoven", skriver tjänstemännen inför nämndmötet på onsdag.

Politikerna har redan beslutat att det fram till halvårsskiftet i år, vid behov, ska placeras ett extra barn per förskoleavdelning – allt för att effektivisera organisationen.

"Konsekvensen av detta innebär troligtvis att det fr.o.m. augusti 2014 t.o.m. juli 2015 kommer att finnas färre tillgängliga platser än tidigare år. Efterfrågan av förskoleplatser behöver därför följas kontinuerligt, så att kommunen kan erbjuda förskoleplats inom de lagstadgade fyra månaderna", noterar tjänstemännen.

Under 2014 finns det också en plan för satsning på IT och kompetensutveckling inom skolan och förskolan. Fem miljoner kronor ska vikas åt utbildning och IT-utveckling.

En del i kommunens IT-satsning är att köpa in så kallade iPads (datorer) till alla elever som börjar i sjunde klass.

"Syftet är att öka lust till lärande samt att öka förutsättningarna för både en bättre måluppfyllelse och förberedelser för ett framtida yrkesliv. Utgiften för detta är 1,8 mnkr per år".

Kommunen har förövrigt även undersökt hur det står till med skolinventarierna. Inte helt bra, noteras i inventeringen:

"Inventering av befintliga skolinventarier visar att stora delar av dessa behöver bytas ut. Motsvarande inventering kommer att ske även i förskolan. Bedömningen är att det behövs reinvesteras i möbler m.m. i förvaltningen för sju miljoner kronor årligen för att kunna upprätthålla en rimlig standard. Inventering av skolbänkar och stolar visade att 25 procent av dessa är äldre än 20 år. Kostnaden för att bara byta ut dessa skulle uppgå till fem miljoner kronor"