Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edwin Hedberg fast för dopning

Förre Östersundsspelaren Edwin Hedberg har fastnat i ett dopingtest. Ämnet subutramin har hittats i Modospelarens kropp.
Hedberg riskerar två års avstängning.

Det var efter hemmamatchen mot Brynäs, 8 februari, som Edwin Hedberg fick genomgå ett rutinmässigt dopingprov från dopingkommissionen hos RF. A-provet visade att Modospelaren hade spår av det förbjudna ämnet subutramin.

Hedberg säger att han fick en chock när "dopingpolisens" brev damp ned hemma i Örnsköldsvik och det där avslöjades att han spelat matcher med ett dopingklassat medel.

– Det är huvudsaken ett bantningsmedel och det är inget som jag strävar efter, säger Hedberg till SportExpressen.se.

Han vet inte hur han fått i sig medlet.

– Det är det som är själva grejen. Vi har vänt upp och ner på det här. Som jag förstår är det från ett vanligt kosttillskott som ska vara godkänt från RF. Men vi har inget svar på varifrån det kommer.

Enligt Hedberg själv handlar det inte om att försöka gå ner i vikt. Det har han inget behov av.

– Jag har jobbat med det i Modo för att orka med hela säsongen. Då har man inte råd att gå ned, det är emot allt jag strävar efter, säger Hedberg, som själv kontaktat RF:s handläggare Tommy Forsgren, som sköter bestraffningsärenden.

Sibutramin är, enligt wikipedia, ett läkemedel som används för att behandla övervikt. Ämnet hämmar återupptaget av noradrenalin, serotonin och dopaminåterupptag. Effekten är därför delvis snarlik den hos antidepressiva läkemedel som venlafaxin och citalopram.

En vanlig biverkning av sibutramin är blodtrycksstegring.

Noterbart är att den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) sedan 2010 rekommenderade att marknadsföringstillståndet för sibutramin tills vidare ska dras tillbaka. Orsaken beror på att nyttan inte längre överväger riskerna.

Trots att Edwin Hedberg inte automatiskt blivit avstängd (preparatet är inte prestationshöjande) har han ändå valt att stänga av sig själv.

– Jag stängde av mig själv i väntan på utredning. Ifall man skulle få en avstängning av det här så har tiden redan börjat, berättar han för Expressen.

Straffet för ett dopingbrott av den här typen varierar från allt mellan en varning till upp till två års avstängning.

Huvudfrågan är hur Hedberg har fått i sig substansen, om han medvetet tagit preparatet för att förbättra sin prestation.

– Alla konstaterade dopningsförseelser har en avstängningstid om 24 månader som utgångspunkt. De kan utsträckas till 48 månader vid försvårande omständigheter - om någon bevisligen har gjort allting de kunnat för att fuska. Sedan kan man med vissa substanser komma ända ner till en tillrättavisning, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission, till Expressen

Dopningskommissionen, som bedömer skuldfrågan, sammanträder i slutet av nästa vecka. Senast då beslutas om Edwin Hedbergs fall ska tas vidare till RF:s dopningsnämnd vilken meddelar ett eventuellt straff.

Fotnot: Edwin Hedberg spelade 53 matcher i år och gjorde tio poäng.