Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eduard Holmberg

/

Annons

Eduard Holmberg

Frösön

Vår älskade pappa har lämnat oss 87 år gammal, en jordnära visionär med stort samhällsengagemang.

Pappa växte upp i den lilla byn Selet vid Ammerån, tillsammans med fyra systrar och en bror. Där sprang han barfota utmed ån, jumpade på isflak eller fiskade abborre och gädda.

Pappa berättade ofta om barndomen – och vi älskade att lyssna – gång på gång. Han lärde sig tidigt att uppskatta naturen, jaga och fiska. Självförsörjning blev hans ledord i livet.

Familjen flyttade till Norderön när pappa var 15 år men det var ändå Selet och livet vid Ammerån han längtade tillbaka till. Men han ville också se världen, han gick ett år på Birka folkhögskola och lärde sig engelska och fiolspel. Sedan körde han lättviktsmotorcykel till Göteborg där han mönstrade på fartyget Gripsholm, för han skulle till Amerika. Kort efter att han kommit dit kallades han hem igen då kriget kom. Han tog värvning inom flygvapnet där han blev chef för flygfältsplutonen och utbildade värnpliktiga.

1947 gifte sig pappa och mamma och bosatte sig i Härke på Frösön där vi är födda och uppväxta.

Pappa var en visionär när det gällde samhällsutveckling. Han var politiskt aktiv i centerpartiet, inspirerad av sin far och svärfar, fackligt engagerad och ordförande för facket och TBV i många år.

Pappas tideräkning var nog före och efter älgjakten. Till sin lycka fick han två svärsöner, Carsten och Nisse, att dela jakthistorier med under många år.

Så småningom kom de sju barnbarnen som älskade sin morfar. Han har för dem varit en förebild och haft stor betydelse under deras uppväxt. Med sitt lugn har han tillsammans med mamma alltid hjälpt och stöttat oss och våra familjer.

Efter pensioneringen kunde han tillsammans med mamma ägna mycket tid åt torpstället Ängsbacken. Pappa fick möjlighet att åter arbeta med skogen. Han var stark och övervann både en hjärt- och hjärnoperation. För ett år sedan firade pappa och mamma 60-årig bröllopsdag.

Pappa hade fantasi, han var godhjärtad och tålmodig och kunde konsten att använda humor för att visa på allvaret.

Trots sin höga ålder och vacklande hälsa fortsatte pappa att planera och drömma om att förverkliga projekt in i det sista. Han kunde fortfarande berätta om sina planer med skärpa och inlevelse. Tack vare vår mor kunde han fortsatt ha ett bra aktivt och socialt liv.

Pappa uppmanade oss ofta att engagera oss för att få slut på krig och elände i världen.

Vår pappa är med oss i allt vi gör. Sov gott och tack för allt!

Mer läsning

Annons