Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edge of darkness Underhållning på gammalt manér

/
  • Mel Gibson är tillbaka i en huvudroll för första gången sedan ”Signs” 2002.

Biostaden

Genre: Actionthriller

Premiär: 5 januari 2010

Med: Mel Gibson, Danny Huston, Bojana Novakovic med flera

Regi: Martin Campbell

Speltid: 1 tim 56 min

Censur: 15 år

Annons

Mel Gibson tillhör den sortens Hollywoodhjältar som säkerligen kan spöa upp dig och alla dina kompisar. Jag menar, jag tror på allvar att jag skulle ha en god chans mot Samuel L Jackson eller Bruce Willis, och skicka gärna en hel pluton av era Colin Farrellar och Will Smithar, jag lovar att när det blir allvar står de där med lönechecken i ena handen och drinken i den andra och snyftar som dagisbarn.

Men när Mel Gibson blir förbannad på duken – då blir jag rädd på riktigt.

Här spelar han polisen vars dotter kommer på besök, blir våldsamt sjuk och därefter skjuten. Mel svär hämnd. Och då är den i gång, hela den välkända cirkuskarusellen med alla åkdjuren uppställda: den lojale polispartnern (honom är det ofta klokt att misstänka), regeringstjänstemannen som har hemliga möten i parkeringsgarage, den mystiske outsidern som verkar veta allt en dag före alla andra och – förstås – alla de som abrupt slutar andas just när de ska avslöja något mycket viktigt.

Allt sker till miljontals pistolskott och det enda man vet är att skurken är en slipsprydd vit man som tjänar 20 gånger så mycket som hjälten.

Du har sett det förut, men du blir ändå glad av den. ”Edge of darkness” är om inte särskilt spännande så åtminstone aldrig tråkig, alltid med en extra växel att lägga in, en extra patron i kammaren.

Ett litet tips bara till all världens onda män därute: Ni envisas alltid med att snacka innan ni skjuter. Gör inte det. When you have to shoot, shoot, don’t talk.

Mer läsning

Annons