Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Edda Magnason”/Edda Magnason

(Caprice records)

Annons

Betyg: 4 Öppningsspåret ”Swirl” presenterar Edda Magnason som en svensk variant på Joanna Newsom, med flygel i stället för harpa och sällan skådat teatralisk röst.

En röst som jag jag verkligen hoppas att Sverige inte avfärdar som en jazzigare kopia av Maia Hirasawa. Magnason ska definitivt inte sorteras i genren pop. Hon leker bort långa delar av skivan med hantverksskickligt koordinerade tonartsvridningar och tempoväxlingar över Steinway-tangenterna.

Vad som är huvudinstrumentet i Magnasons musik växlar ständigt. Susande körer vandrar in när pianot tar ett steg tillbaka och textdominerade partier tar form.

Trollska ”Playbird” sätter sig och den mer försiktiga skapelsen ”Niece” överraskar med att vara en rakare och enklare låt i virrvarret av toner.

Edda Magnason spelar fascinerande vackert musik, en skiva som bäst kan beskrivas som en regnbågspsykos över melodiska experiment i samma anda som Björk.