Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebbe Carlssons tragikomiska historia

/
  • Ebbe Carlsson med sin advokat Tony Sandell vid utfrågningarna av konstitutionsutskottet 1988 angående regeringens inblandning i Ebbe Carlsson-affären. Foto: Scanpix

Ebbe Carlsson-affären skakade Sverige och ledde till en ministers och flera polischefers avgång. Nu har affären blivit dokumentärfilm.

Annons

Kommunistavlyssningar, sjukhusspioner och justitieministrars bordellbesök. Fanns det en socialdemokratisk skandal på 1970-talet fanns det en mörkläggning, och fanns det en mörkläggning kunde man räkna med att Ebbe Carlsson stod vid rullgardinen.

Han var den anonyme bokförläggaren som rörde sig i partiets innersta kretsar, gjorde sig omöjlig och kom tillbaka. Till sist hade han ansvar för en hemlig utredning av Palmemordet. I sitt sista fall, i dubbel bemärkelse, drog han med sig både justitieministrar och polischefer.

Bakom ”Ebbe - the movie” står journalisterna Jane Magnusson och Karin af Klintberg. Filmen ska visas i SVT under våren men går nu på Göteborgs filmfestival, där upphovskvinnorna slagits av alla skratt i biosalongen:

– Det är en otroligt tragisk historia, men det är klart att den är rolig också. Och Ebbe var ju göteborgare. Det är många här som kommit fram till oss med egna Ebbehistorier, säger Jane Magnusson.

Idén till filmen föddes när Magnusson åt lunch med sin förläggare, Abbe Bonnier, som också varit Ebbe Carlssons chef på Bonniers.

– Under fyra-fem timmar berättade Abbe den mest fantastiska historia jag hört. Den är så galen och så är den sann. I SVT:s arkiv hittade jag massor med intervjumaterial och gick vidare till Karin som är bäst i världen på att göra tv. Själva filmen har tagit 1,5 år.

Vilka egenskaper hade då Ebbe Carlsson som gav honom tillträde till fina salonger och makthavare ända upp till statsministrarna Olof Palme och Ingvar Carlsson?

– Det är svårt att svara på eftersom vi aldrig träffat honom. Jag önskar så innerligt att jag gjort det, säger Jane Magnusson.

– Han var oerhört rolig och social, och alla älskar någon som underhåller och drar roliga historier.

– Han var skitsmart men också lite lat. När han var statssekreterare orkade han inte skriva tråkiga PM, han ville stå på barrikaderna, säger Karin af Klintberg.

I slutet av 1991 berättade Ebbe Carlsson i en tv-intervju att han var svårt sjuk i aids. Han överöstes av brev och sympati och orkestrerade noggrant tiden fram till sin död, liksom begravningen och testamentet (som han sålde till Expressen). Ebbe Carlsson dog den 3 augusti 1992.

– Det mest absurda med Ebbe Carlsson-affären, säger Karin af Klintberg, är de informella vägar han tog för att nå sin position.

– En person helt utan mandat får alla dessa resurser – egen polisbil, livvakter, nyckel till polishuset ... Att ingen satte stopp för honom. Men efter alla år av socialdemokratiska regeringar satt det sossar på alla höga poster. Det var lättare att ge Ebbe nyckeln, han var ju ”en av oss”, än att undersöka om han hade rätt till den.

Jane Magnusson hittar flera märkligheter i affären:

– Att det på allvar hävdades att Ebbe var del av en homosexuell konspiration. Och att han sedan lyckades vända på allt och dö som en hjälte.

Mer läsning

Annons