Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eartha Kitt

/

Annons

Sångerskan och skådespelerskan Eartha Kitt har avlidit, säger hennes amerikanska agent. Hon blev 81 år.

En stor del av sin karriär hade hon i Europa, inte minst Paris, men också i Sverige där hon arbetade med bland andra Jan Malmsjö.

Eartha Kitt växte upp under eländiga förhållanden i den amerikanska södern. Hon föddes 1927 på en bomullsplantage i South Carolina och lämnades tidigt bort till en familj där hon for mycket illa, har hon berättat.

Hon filmdebuterade 1948 i ”Casbah”. Men det var som sångerska hon gjorde sig mest känd – tack vars sin särpräglade, distinkta och sensuella röst. Bland hennes största låtframgångar märks ”Let’s do it”, ”C’est si bon”, ”Just an old fashioned girl” och inte minst den ironiska julsången ”Santa baby”.

Eartha Kitt var under många år verksam i Europa och mest bosatt i Parisl. Hennes karriär var dock mer internationell än så – hon uppträdde i hundratalet länder och på repertoaren stod sånger på tiotalet språk.

Genombrottet kom på 1940-talet i Paris där hon dansade med Katherine Dunhams berömda trupp.

I Sverige medverkade Eartha Kitt 1962 i tv-programmet ”Kaskad”, producerat av Åke Falck och belönat med Guldrosen i Montreux som bästa underhållningsprogram. Bland de svenska artisterna i Kaskad var Lill Lindfors, Lena Söderblom och Jan Malmsjö.

Under större delen av 1950- och 60-talen varvade Eartha Kitt nattklubbsuppträdanden med filmroller och tv-underhållning. Hon spelade mot en annan sångare med särpräglad röst, Nat King Cole, i filmen ”St Louis blues”, en berättelse om den legendariske låtskrivaren W C Handy.

Eartha Kitt belönades med två Emmypriser och flera nomineringar till Tonypriser. Hon avled på torsdagen i delstaten Connecticut efter ha behandlats för cancer i tjocktarmen på ett sjukhus i New York.

Annons