Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrtider med borgare som styr

Jag, som är 40-talist, vill ställa frågan om vilket samhälle ni vill fortsätta att leva i med era barn och barnbarn? Tycker ni att den skattefinansierade offentliga sektorn är en bra samhällsmodell? Med fria skolor och lunchmat, en i stort sett fri sjukvård (max 900 kronor per år betalas ur egna plånboken). Eller är nyliberalismens nattväktarstat (minimal stat med egna försäkringar) en önskvärd modell?

Ni kan fundera på vad en förlossning eller en större hjärtoperation kostar. Ungdomarna har fri tandvård, dagis är hyfsat billig och äldreomsorgen är godtagbar ur kostnadssynvinkel. Men kunde på andra områden varit bättre. Flyget är subventionerat från norr till söder. De flesta tågen och järnbanor är subventionerade även om SJ numera ska gå med vinst. Vägar byggs och underhålls.

Det här är bara en liten del av allt som betalas med gemensamma skattepengar. Men med borgarnas skattesänkarpolitik (nattväktarstat) försvinner allt detta sakta men säkert. Allt det som är offentlig sektor idag ska då bekostas ur den egna plånboken.

Till exempel privata skolor som nu är skattefinansierade. I USA handlar det om att med egna försäkringar betala vad det kostar. För en familj med två vuxna och ett barn cirka 35 000 kronor per år oavsett om försäkringen används eller ej. Numera är skolorna så dyra i USA så allt för få har råd med en bra utbildning för sina barn. Inkomsten måste ligga på 600 000–1 000 000 kronor per år. Det kostar att ha barn i bra skolor i USA och det kommer att kosta i Sverige också. Om borgarna för styra fyra år till.

Vill ni behålla svenska folkets företag LKAB, SSAB, skogen och vattenkraften mm i offentligt ägande och som ger ett rejält och mäktig tillskott i skattekistan? Eller vill ni hellre att svenska folkets skattekista ska hamna i privata plånböcker och då troligen utomlands? Så kan det bli om borgarna får styra fyra år till.

Vill ni verkligen ha en nyliberal politik (nattväktarstat) á la USA? Hur stor skattsänkning ni än får kommer ni inte att ha råd med det liv ni har idag. Såvida ni inte har en mycket hög inkomst. Om borgarna får styra så kommer det enbart att finnas kvar nåt som kallas välfärdens kärna och vad den innehåller vet nog inte ens de flesta borgare. Men det är nog nattväktarstat man menar!

Den skattefinansierade svenska offentliga välfärden kommer att vara borta för all framtid om borgarna får styra fyra år till. Dessutom, hur tycker ni unga att borgarna har lyckats med sin jobbpolitik för er under sitt fyraåriga styre? Om de unga vill leva i ett välfärdsland får de börja om från början som för 100 år sedan. Med en ny Kata Dalström och August Palm. Klarar ni det?

Kerstin Haugli

Piteå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel