Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt utan affär

Lanthandeln i Hackås är nedlagd och det är dött på torget, igen. Hackås lanthandel hade trevlig personal, bra bassortiment, några lokalproducerade och ekologiska varor samt en kafédel som även var ett uppskattat lunchställe. För min del, fick jag en trevlig stund när jag kombinerade hundpromenaden med matinköp.

Nu, istället för gång-, cykel- eller sparkavstånd till närmaste mataffär och möjlighet till sunda vanor med motion och mat, är jag tvungen, liksom alla andra i byn, åka bil till närmaste mataffär, med alla merkostnader för ekonomi och miljö detta innebär.

Jag har gjort olika uträkningar av de ökade kostnader som invånarna får och för ett samhälle av Hackås storlek blir de samhällsekonomiska merkostnaderna för nedläggning av matbutiken allt från ca 2,5 till 10 miljoner kronor årligen.

Det utökade bilresandet kommer även att påverka miljön. Dessutom måste fler ta sig ut i trafiken och därmed ökar risken för bilolyckor.

Det är uppenbart att en mataffär i byn är viktig, båda socialt som ekonomiskt, men det är också tydligt att det inte räcker bara med eldsjälar eller enskilda initiativ. Detta är en angelägenhet för hela byn.

DB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel