Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt tanka i sommar

Bensinpriset är på årshögsta och i sommar kan det landa på runt 14 kronor per liter.

Högre råoljepris och förväntningar om ökad efterfrågan driver upp priserna på både bensin och diesel.

De ledande bensinbolagen höjer nu bensinpriset med 10 öre till 13:37 kronor per liter. Bara under mars steg bensinpriset med 40 öre per liter.

Dieselpriset höjs med 20 öre till 12:56 kronor per liter, vilket också är nytt årshögsta.

– Det är framför allt bättre konjunkturstatistik från USA och det högre råoljepriset som driver upp bensinpriset, säger Svenska Petroleuminstitutets vd Ulf Svahn till TT.

– Det finns dock inte riktig substans för prisökningarna då både råolje- och bensinlagren i USA faktiskt stiger. Men förväntningarna om högre efterfrågan inför sommarsäsongen har stadigt ökat den senaste tiden och det kan innebära att bensinpriset hamnar på runt 14 kronor per liter i sommar. Men mer blir det inte.

Det innebär i så fall att bensinpriset kan hamna i nivå med rekordnoteringen på 14:09 kronor per liter från sommaren 2008.

Oljekartellen Opecs medlemmar beslöt nyligen att lämna sina produktionskvoter oförändrade. Råoljepriser på omkring 70–80 dollar per fat anser kartellen vara lämplig prisnivå. Men nu ligger råoljepriset på 86 dollar per fat.

– Frågan är därför nu hur Opec kommer att reagera. Kommer de att vilja öka produktionen för att möta prisuppgången? Gör de inte det kan priserna dra i väg, säger Ulf Svahn,

– Opec har sagt att de vill ha ett vettigt oljepris för både producenter och konsumenter. Priset får inte vara för högt så att det förstör den ekonomiska uppgången.