Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt och snårigt för småföretagen att följa lagen

Personalliggare och kassaregister medför höga kostnader och mycket huvudbry för den lilla företagaren som försöker följa lagen.

Som Länstidningen redan tidigare berört så utför Skatteverket nu intensiva kontroller med fokus på kontanthandeln. Det man kontrollerar är kassaregistren och personalliggarna. Personalliggare ska föras av frisörer och företag i restaurangbranschen. Där har företagen blivit bättre, säger Åke Hultgren:

– Det är rätt dryga böter för den som inte har en personalliggare. Det kostar tiotusen kronor och dessutom tvåtusen för varje person som inte är inskriven i den. Några har fått böta rejält, och gör inte om misstaget.

Johan Hedman på skattekontoret i Umeå berättar att Skatteverket sedan ett par år tillbaka infört vissa undantag från att föra personalliggare:

– De undantagen tillkom efter några domar i Kammarrätten, där enskilda näringsidkare hade överklagat Skatteverkets beslut, och vunnit.

Domen i Kammarrätten kom i början av år 2008, året efter lagens införande. Johan Hedman tror att Skatteverket överklagade till Högsta Domstolen, men fick ej prövningstillstånd. Undantagen innebär bland annat att en enskild firma där man är ensam arbetande inte behöver föra personalliggare.

Ann-Louise Andersson driver gatuköket Triangeln som enskild firma. Hon hade inga anställda och borde alltså ha omfattats av undantagen. Trots det valde Skatteverket att göra ett besök förra året:

– Just den dagen hade jag en tjej som var här på arbetsträning och dessutom var mitt barnbarn här på prao. Jag hade en personalliggare, och båda två fanns uppförda, men jag hade glömt att skriva dit mig själv, så jag fick böta tvåtusen kronor.

Johan Hedman anser att det var rätt. Eftersom det fanns flera personer där som arbetade så skulle det finnas en ifylld liggare den dagen.

Skatteverket kontrollerar också att kontanthanterarna har ett kassaregister som är certifierat och av en speciell typ. Åke Hultgren uppger att den lagen är så ny så det är svårt för marknaden att få fram tillräckligt många i tid.

– Kan företagaren visa upp papper på att de har beställt kassaregistret så nöjer vi oss med det än så länge.

Ann-Louise Andersson har haft besök av Skatteverket med påpekande om att hon hade fel kassaapparat, men kunde påvisa att hon beställt en ny, så hon slapp böta. Hon får arbeta många timmar för att få ihop pengar till den:

– Ja, en godkänd kassaapparat med "svarta lådan" kostar 22 000 kronor. Det är mycket pengar för ett litet företag.

Hon har varit på utbildning angående den nya lagen. Där informerade Skatteverket angående lagen och där medverkade också försäljare av kassaapparaterna. Ann-Louise tycker att det var väldigt bra att få information:

– Men det var för att jag var medlem i LRF. Dom tog initiativ till utbildningen och bjöd in Skatteverket.

Johan Hedman kan faktiskt inte minnas att de hållit några utbildningar angående personalliggarna, däremot har de varit ute och informerat om kassaregistren vid företagarträffar.