Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt och knivigt med ekonomin om båda skolorna får vara kvar

Inte minst ekonomin blir en knivig fråga när rektor Tomas Sjövall ska få ihop den kommande terminen, utifrån vad kommunfullmäktige i Krokom bestämmer i dag. Som det är nu kommer som mest nio elever att gå i Ytterån och det kommer att vara 1,4 lärartjänster placerad där om den ska drivas vidare.

– Det blir ingen billig skola att driva, säger han.

Annons

Tomas Sjövall är rektor för skolorna i Ytterån, Trångsviken, Hov och Västbygden.

Den budget som han har att rätta sig efter är dels en grundresurs, en pott pengar, bland annat utifrån elevantal och skolor.

– Men vi har också en viss summa vi själva kan prioritera vad vi ska lägga på, till exempel särskilt stöd för elever med vissa behov eller om vi måste köpa någon ny utrustning.

Men inför framtiden är det helt andra premisser för den pengapotten eftersom de antagligen kommer att driva två fritids fler än vad man trodde tidigare i år om Ytterån och Västbygdens skola ska drivas vidare. Det var ju beslutat att skolorna skulle läggas ned och budgeten var fastställd utifrån det innan beslutet revs upp efter ett medborgarförslag i juni.

Ett stort problem som kommer av virrvarret kring skolfrågan är också mentorskapet. För att skolan i Ytterån ska fungera krävs 1,4 lärartjänster och Tomas Sjövalls lösning är att två lärare ska dela på tjänsten.

– Dessa två var tänkta att dela på mentorskapet för en klass här på Näldens skola. Det innebär att vi måste fördela om här i Nälden också. Och det blir lika på Hovs skola och Västbygden, säger Tomas Sjövall.

Hela rektorsområdet och all personal berörs i frågan om vad som händer med skolorna i Ytterån och Västbygden.

– Alla skolor i området är byskolor. Det innebär att alla skolor, förskolor och fritids samarbetar. Vi försöker till exempel lösa det så att lärarna också går in och jobbar i andra verksamheter så vi får till heltidstjänster, säger Tomas Sjövall.

Föräldrar till barn i skolan gör aktiva val i vilken skola de vill att deras barn ska gå. Utifrån det ser det inte så lätt ut ur en ekonomisk synvinkel.

– Det skulle ha varit 17 barn i Ytterån, men de blir nio elever som mest som det ser ut nu.

1,4 lärartjänst krävs för att bedriva undervisningen.

I Hovs skola blir det som mest 12 elever. I Västbygdens skola har det tillkommit elever så antalet som ska börja där är sammanlagt 26.

På torsdagen höll han information i Näldens skola för lärarna i rektorsområdet, bland annat kring vilka tjänster som ska vara vart, med utgångspunkt i att alla skolor drivs vidare.

Förhandlingar ska hållas till veckan. Tre av lärarna ska jobba både i Hov och Västbygden och två i Nälden och Ytterån.