Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt och bökigt att byta bank

Nu när bolåneräntorna stiger, lönekontoräntorna är noll och bankerna gör jättevinster på det så kallade ”räntenettot” så står det alltid någon expert i TV och säger ”Är du inte nöjd med räntan hos din nuvarande bank så byt bank. Det är inte svårt!”. Helt klart har dessa experter ingen som helst insikt i hur det fungerar i verkligheten.

För det första, ränteskillnaden mellan de olika bankerna är någon enstaka tiondels procent på ett bolån.

För det andra, om man ska flytta ett bolån så vill banken har en värdering max 6 mån gammal gjord av en registrerad mäklare, vilket kostar runt 2 000 kronor. För det tredje kan man inte ta med sig kontonumret eller de kontokopplingar man redan har på ett enkelt sätt. Alla autogiron ska göras om och man ska lära sig nya bankens system och kortkoder.

På det hela taget är det en rätt omfattande och kostsam affär att byta bank om man har lite åtaganden. Så frågan är om det är värt det? Om man på ett miljonlån får ner räntan med 0,2 procent så tar det nästan 18 månader innan man tjänat in värderingskostnaden. Först därefter börjar man ”tjäna” på bankbytet men då kanske det är dags att byta bank igen, alltså är inget vunnet och därför byter folk inte bank. Lyckas en bank snärja en kund så är det i praktiken svårt att komma loss.

Så till nästa ”TV-expert” skulle jag gärna vilja säga: ”Byt bank själv och visa hur enkelt det är!”

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel