Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt för inackorderade

Dagens gymnasieelever har hårda ekonomiska krav på sig, vilket vissa familjer redan har innan de skickar iväg sin/sina barn in i vuxenlivet och gymnasiet. Inackorderingsbidraget är för lågt.

Kommunerna ger förutom studiebidraget, 1 050 kronor, ut ett inackorderingsbidrag till gymnasieelever som ej bor i sin hemort. Dock så är det inte bara en flytt som avgör om eleven får bidraget. Eleven måste gå en linje som inte finns i hemkommunen. Summan som ges ut ligger mellan 1 190- och 2 350 kronor, hur mycket man får ut beror på avståndet mellan skolan och föräldrahemmet.

Ta Marcus som exempel, han bor hemma hos sina föräldrar men spenderar mycket tid och pengar på att ta sig både till och från skolan. Han får dock endast studiebidraget och kan inte flytta dit skolan är. Dels är det svårt att få tag på boende till rimligt pris, dels skulle inte bidragen räcka till allt vad en flytt skulle innebära. Ett annat exempel kan vara Kajsa, som har varit tvungen att flytta på grund av studier på annan ort. Hennes föräldrahem ligger 22 mil från skolan, vilket betyder att inackorderingsbidraget som delas ut blir 1 770 kronor. Hur ska Kajsas familj klara en flytt utan att gå i back?

Utöver boendekostnaderna varje månad tillkommer även allt mellan tandkräm och mat. Vissa måste åka buss, vilket utgör en ytterligare kostnad. Ja, listan kan göras lång över vad en självförsörjande student behöver lägga sina pengar på. I mitt huvud går det helt enkelt inte ihop att studiebidraget + inackorderingsbidraget ska täcka en flytt ifrån föräldrahemmet.

Självfallet ska vi inte dra alla över samma kam och utgå ifrån att alla har det dåligt ställt ekonomiskt. Men det finns de som har det svårare än andra.

Moa Olsson, studerande gymnasieelev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel