Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare för små bryggerier att leverera öl

Systembolagets satsning på öl från små bryggerier får hård kritik från bryggerierna själva.
– Ändrar inte systembolaget det här så har nog vi inte möjlighet att vara med i beställningssortimentet längre, säger Jesper Jemtehed, bryggare i Grytan och delägare i Jemtehed och Brande.

Annons

Det hela handlar om logistiken mellan ölproducenten och konsumenten, som kommer att förändras från och med 1 september.

– Systembolaget har haft en, för oss, förmånlig logistiklösning. Om vi är med i beställningssortimentet har vi kunnat leverera ölen till Krokom och bolaget har internt skickat vidare ölen till det systembolag där kunden ska hämta ut ölen. Nu ska de ändra på det och ha en varudepå i Örebro. Om någon beställer en eller ett par flaskor från oss via beställningssortimentet måste vi skicka ölen till Örebro, säger Jesper Jemtehed.

Systembolaget lägger löpande order allt eftersom människor beställer, men kommer inte att lagerhålla produkterna.

En ölproducent, som inte vill att kunderna ska behöva vänta så länge på sitt öl, kommer att bli tvungen att skicka ölen efter varje beställning som görs. Producenten kommer också att stå för kostnaden att få ölet till depån.

– Att skicka ett paket med två öl till Örebro kommer att äta upp långt mer än vad vi får in för ölen. Vi kommer att behöva lägga på det på priset och då kommer ju ölen att bli osäljbar, säger Jesper Jemtehed.

Han ser att det i huvudsak är producenter på landsordet som kommer att drabbas av mångdubbelt höjda distributionskostnader när det nya systemet sätts i gång.

– De har ju monopol så vi har ju inga andra alternativ, det kommer ju att gynna bryggerier i närheten av Örebro och Mälardalen som har kortare leveranser till depån och det kommer att drabba landsbygdsbryggerierna, säger Jesper Jemtehed.

Kommer beställningar från Jämtland att passera Örebro också?

– Ja, då man beställt från beställningssortimentet kommer ölen att passera Örebro, säger Jesper Jemtehed.

Bryggeriet han är delägare i har funnits i beställningssortimentet i ett år.

Vad blir konsekvensen av beslutet för er?

– Jag blir att vi inte kommer att vara med på beställningssortimentet. Ändrar inte bolaget det här så har nog vi inte någon möjlighet att vara med. Det kommer att kosta för mycket, säger Jesper Jemtehed.