Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare bilprovning efter årsskiftet

Att besiktiga bilen har blivit en dyrare. Bättre service och ökade omkostnader är några av skälen.

Den 1 juli 2010 upphörde monopolet av bilbesiktningen. Svensk Bilprovning har sedan dess sålt av 2/3 av sin verksamhet till Opus Bilprovning och Besikta Bilprovning. 70 stationer såldes 2012 och under förra våren såldes ytterligare 56 stationen.

– Avregleringen har gjorts för att påskynda framväxten och konkurrensen av olika företag som är intresserade av att ta över verksamheten, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef Svensk Bilprovning.

Enligt den statliga myndigheten Swedacs karta över besiktningsstationer går det tydligt att se att de flesta privata stationerna finns i södra delen av Sverige.

I länet finns åtta auktoriserade besiktningsstationer och fem av dem ägs fortfarande av Svensk bilprovning. Resterande tre som finns i Hammarstrand, Järpen och Östersund ägs av företaget Opus som nu har 72 stationer i hela landet.

I november 2012 sålde Svensk Bilprovning stationen på Chaufförvägen i Östersund till Opus där all personal följde med och där arbetarför närvarande 20 personer.

1 januari höjde Opus priset från 320 till 350 och anledningarna till prishöjningarna är flera, enligt Andreas Sånnevall, affärsområdeschef:

– Vi har ökade omkostnader och vi har höjt vår servicenivå och anställt mer personal. Vi garanterar en besiktning inom 48 timmar och har även drive-in besiktning. Sedan har vi inte haft några prishöjningar på flera år.

Priset på en besiktning är nu samma som Svensk Bilprovning, som höjde priset redan 2013.

Att en avreglering på sikt skulle innebära billigare besiktning håller Andreas Sånnevall inte med om.

– Priset kommer att öka genom åren på grund av ökade el- och lönekostnader. Ett monopol är ju mest priseffektivt.