Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra lägenheter ökar kostnaden för socialbidrag

Kostnaden för försörjningsstöd drar iväg. Östersunds kommun är också orolig för Arbetsförmedlingens möjlighet att klara av sitt uppdrag.

Egentligen handlar det inte om oroväckande stora summor när tjänstemännen presenterar kostnaderna för socialnämndens första kvartal i år.

Enligt en rapport ska kostnaden för ekonomiskt bistånd ha ökat med 700 000 kronor jämfört med samma period föregående år och huvudorsaken, ganska precis hälften av kostnaden, handlar om höga boendekostnader.

"Nyanlända familjer erbjuds lägenheter i nyproducerade områden med höga hyror och familjerna blir beroende av kompletterande försörjningsstöd. Detta medför en kostnad under perioden med 350 000 kronor", skriver tjänstemännen inför onsdagens nämndsammanträde.

Kommunens plan att klara socialnämndens budget verkar redan ha spruckit och prognosen är ett underskott på tre miljoner kronor innan årets slut.

Under de första tre månaderna i år fick i snitt 631 hushåll ekonomiskt bistånd per månad vilket är en ökning med 15 hushåll jämfört med året innan.

Ett bekymmer som kommunen ser och som kan påverka kostnaden för försörjningsstödet är Arbetsförmedlingens tendens till minskad effektivitet:

"Inom område Försörjning finns en tydlig oro om Arbetsförmedlingens möjlighet att fullfölja uppdragen – dels det alltmer begränsade stöd som förmedlingen ger men även att väntetiden för arbetsförmågebedömning är flera månader samt det blir allt svårare för socialtjänsten att initiera samarbete".

Fast det finns ljusglimtar i rapporten till politikerna i nämnden:

"Ungdomsanställningarna är en lyckad satsning, av de 83 ungdomar som sedan juni 2013 aktualiserades har hittills endast 7 personer återaktualiserats för försörjningsstöd efter avslutad anställning (6 mån)"