Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra investeringar bör vårdas väl

Nu när beslutet är taget och det rödgröna samarbetet i riket lagts på en lägre nivå, uttalar sig många sossar om hur logiskt och klokt det beslutet är.

Annons

Jag tillåter mig fortfarande att ifrågasätta det kloka i att frivilligt överge en så kostsam politisk investering som det här handlar om – om det nu var frivilligt? Jag var mer skeptisk när samarbetet inleddes eftersom jag såg det som byggt på en felaktig valanalys efter 2006 års val.

Mona Sahlin talade då om en historiskt stor valförlust efter ett val där de rödgröna förlorade med två procentenheter samtidigt som sossarna fick 1,5-2,5 procent mindre än i valen 1998 respektive 1991. Socialdemokraterna hade då behållit regeringsmakten i tre val i rad. En sådan analys är bekväm för en ny ledare. Det ger ju mer fallhöjd inför det nya uppdraget. Men särskilt klokt var det inte. Och frågan är om det sen inte i onödan ledde partiet in på den rödgröna väg som sen uppenbarligen skrämde en och annan väljare.

Till det ska läggas den analys som nu sticker upp huvudet igen. Sossarna hade missat jobben sägs det. Som bevis anfördes den gången enskilda uttalanden av Göran Persson. Men vi vet ju nu att han faktiskt hade rätt i att jobben kom. Det blev inte fler nya jobb med de borgerliga under brinnande högkonjunktur 2007 trots deras kraftiga försämringar i socialförsäkringarna, än under sossarnas 2006 med välfärdssystemen i behåll.

Att sossarna under Persson la för lite krut på aktiva åtgärder och utbildning är en annan sak. Obundet moderata SvD konstaterar med hänvisning till en rapport från Företagarna, att ”den absoluta merparten” av den sysselsättningsökning som nu konstateras – (som ännu är lägre än befolkningsökningen) – inte påverkats alls av de skattesänkningar och avdrag som de borgerliga infört med motiveringen att skapa jobb. De tror visserligen att ett antal jobb ändå skapats. Men de resonerar inte om att kostnaden för varje sådant subventionerat jobb är hög. Sånt bör sossarna diskutera, i en rödgrön dialog. För en sak som vunnits i detta samarbete är en samsyn i många frågor som inte bör kastas åt sidan.