Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra förändringar i försäkring

Den som har Folksams begravningsförsäkring och vill få samma belopp utbetalat som tidigare lovats kommer att få stora fördyringar.

Folksams uppmärksammade förändringar i grupplivförsäkringen, som också kallats begravningsförsäkringen, har väckt ont blod hos enskilda försäkringstagare och många pensionärsorganisationer. Hösten 2009 nåddes försäkringstagarna av information om att försäkringen skulle göras om och att det belopp som skulle komma att utbetalas kraftigt justerats ned. För de flesta skulle ersättningsbeloppet bli ungefär hälften mot vad som tidigare beräknats.

De 380 000 försäkringstagarna protesterade och försäkringsbolaget blev tvunget att skjuta upp förändringarna. Nu kommer alla försäkringstagare att få ett brev från Folksam med information om att förändringarna och det som försäkringstagarna beskriver som försämringar skuts upp till 1 januari 2012 och att nuvarande ersättningar och premier kommer att bli oförändrade under 2011.

Nu kommer försäkringstagarna att få välja mellan tre alternativ. Ett alternativ är precis som den information försäkringsbolaget gick ut med hösten 2009. Det innebär att ersättningen sänks, men kostnaden, försäkringspremien är på samma nivå som tidigare. Ett annat alternativ är att ersättningen som faller ut när försäkringstagaren avlidit är densamma som tidigare, men att premien höjs med mellan 20 och 35 procent för den som är under 70 år och med 60 till 80 procent för den som är äldre än 70 år. Det tredje alternativet är att ersättningen och premien följer prisbasbeloppet, även det här alternativet kommer att innebära ökade kostnader för försäkringstagarna.

Ingen behöver bestämma sig för vilket alternativ som är bäst just nu, utan försäkringsbolaget kommer att skicka ut en förfrågan i slutet av 2011.