Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr vindkraftsel

Mer än fördubblade elpriser mot i dag kan förväntas som en följd av vår generösa inställning till vindkraftens utbyggnad. Svenska folkets köpkraft kommer att dräneras på miljarder till förmån för elbolagen. Ett normalhushåll kan tvingas betala en prisökning på upp till 5 000 kr per år när elnäten är fullt utbyggda. En prishöjning som kan bli tung att bäras för många hushåll.

Svenska Kraftnät satsar 65 miljarder under en 15 års period för att bygga ut och underhålla de stora kraftledningar som förmedlar elkraften från norr till söder, varav en mindre del går till underhållsåtgärder. Detta är ett krav för att kunna exportera elen från de oftast utlandsägda stora vindparker som byggts eller håller på att byggas i mellersta och norra Sverige. Att merparten av denna el måste exporteras till övriga Europa beror på att vi redan har den el vi behöver. Större delen av kostnaderna för elnätets utbyggnad kommer att hamna på våra elräkningar samtidigt som elnätsutbyggnaden medför att alla elpriser kommer att höjas till europeisk nivå. Då hela Sverige kommer att hamna i samma elprisområde som Europa söder om Sverige. Skåne är redan på god väg via Danmark. Dessa stora elprishöjningar ingår i vindkraftsägarnas kalkyler. Annars hade inte de utländska bolagen gjort dagens miljardinvesteringar på vindparker i Sverige. Nuvarande bidrag till förnyelsebar elkraft tillsammans med våra kostnader för elnätsutbyggnaden och förväntade elprishöjningar utgör ett mycket större bidrag till vindkraften än vad man i dag vill informera svenska folket om.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel