Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr vindkraft

Statens brist på information om vindkraft är brist på demokrati. Ingen ekonomisk analys har gjorts.

Vindkraft är en exportvara och utländska investeringar välkomnas enligt Alliansens valmanifest 2010.

Vi är med i "EU gemensam elmarknad". Tysk el är mer än dubbelt så dyr som svensk. Vi kommer att få betala samma här hemma om vi alls vill ha någon el. Troligt scenario om export ökas pga. vindkraftsutbyggnad i Norrland är att all el snabbt blir 1 kr dyrare per KWh dvs. ca 130 miljarder kr per år. Detta överensstämmer med de stora vindbolagens uttalande att de tänker långsiktigt för just i dag lönar sig inte vindkraft. Det höga priset drabbar alla kunder dvs. dig och mig och vår elintensiva industri med 400.000 personer med halva vårt exportvärde varför valfrågorna sjukvård och skolor kan glömmas. Förlusten stiger till minst 200 miljarder kr per år och vi når nivå grekisk statsskuld på 10 år. Tjugofem professorer inom teknik och ekonomi och Stefan Löfvens efterträdare på IF Metall samt industrichefer mfl. har uttalat sig i denna riktning. Men enskilda C- och MP-politiker säger att vindkraft ger billigare el utan att politiken visar upp analys på ekonomi och konsekvenser. Riksrevisionsverket RIR 2013:19 "Klimat för pengarna?" anger att regeringen har stora brister bl.a. angående ekonomi i klimatarbetet.

Vi exporterar elöverskott större än vindkraftsproduktionen där vi inte får tillbaka subventioner vi betalt på elräkningar!! Varför byggs då vindkraft med kostnad för allmänheten när övrig svensk el är lika fri från växthusgas och 4 ggr billigare att framställa. C och MP politiker säger att vi ska satsa på vindkraft som Danmark och Tyskland. Varför? Vi har ju vattenkraft som är förnyelsebar el som vi kan styra och är 6 ggr billigare och som Sverige har dubbelt så mycket av som Danmarks hela elbehov. Upphör helt med vindkraft och analysera ekonomi och tekniskt funktion i 10 år. Sedan kan vi satsa på ny utrustning eller kanske innovation som klarar att fasa ut kärnkraften under åren 10-30 från nu. Annars får vi avstannade vindkraftverk i mängd som vi inte haft nytta av utan bara kostnad utöver högt elpris även subventioner och kraftnät för 250 miljarder kr. Tillkommer kostnad för 15 TWh ny reglerkraft för att täcka upp de 50 procent som vattenkraften inte klarar. Dessutom lidande för natur, djur, människors rekreation, turistnäring, fastighetsvärden som allt värderas till 0 kr av staten.

Att all el blir dyrare i Sverige beror på att vindkraft som är bångstyrig med ojämn leverans behöver överdimensionerade nät för export vilket ger plats för vattenkraft som är eftertraktad reglerkraft även på kontinenten. Sverige producerar ren el till låg kostnad men svenska kunder får det höga priset då bolagen säljer där det betalas mest på en "fri EU-marknad". Det är bolagen som tar hem vinsten.

Politikerna säger att elpris sänks genom vindkraft och genom fria marknaden. Är det marknaden som styr politiken?

Riksdagen slopade år 2008 krav på samhällsekonomisk konsekvensanalys för reformförslag. Var detta beslut anpassat för riksdagsbeslut år 2009 om planeringsram vindkraft på 30 TWh som togs utan någon analys för Sveriges i modern tid största infrastrukturprojekt.

Av regeringen och partierna begärs att de före höstens val uppvisar analys.

Vilket företag skulle inte analysera före större investering? Jo Vattenfall i Nuon-affären som nu visar förlust 39 miljarder kr. Centerns Maud Olofsson var Näringsminister. För vindkraften är det nu 3 centerpartister som styr, utan att Reinfeldt hörs i sammanhanget, nämligen Näringsminister Anneli Lööv, Energiminister Anna-Karin Hatt, Miljöminister Lena EK. Detta minoritetsparti i kris att hamna utanför riksdagen styr oss mot ekonomisk ruin i ett ej analyserat projekt godkänt av riksdagen och som verkställs med anpassning av lagar och att Länsstyrelser och högre instanser avslår klagomål och godkänner ansökningar på tvivelaktiga grunder.

Svenska Kraftnät, dvs. staten, bygger 2015 klart den så kallade Baltlink till Litauen, Lettland, Estland över Östersjön med EU bidrag på 1,5 miljarder kr. Bidrar Sverige ekonomiskt?

Leverans utlovas av oss med 700 MW effekt, ca 20 procent av dagens vindkraft. Vi betalar då subventioner 550 miljoner kr per år i 15 år, totalt 8 miljarder kr, med skattade pengar plus moms på elräkningarna. Litauen har svårt med ren energiförsörjningen men billig arbetskraft. Marknaden hägrar! Om denna satsning kanske är god så vad är då fortsättningen? Blir det export till Tyskland, Polen, Nederländerna ? Vi får inte bli snurriga av vindkraft i Norden! De många människorna inkl arbetslösa får inget bra liv av att vi exporterar el och missar arbetstillfällen i Sverige. Skydda vår befintliga billiga, rena, driftsäkra el från export så vi kan hålla lågt elpris och dra industrier till vårt land och hålla alla i arbete.

Ändra Valmanifestet 2014!

Lennart Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel