Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr slutnota för studenterna

/
  • Helena har siktet inställt på att jobba ett tag innan hon sätter sig på skolbänken igen. Det är så mycket man vill göra. ”Förut ville jag åka ut och resa, men nu vet jag inte”, säger hon.
  • Det har blivit allt vanligare att studenterna köper i stället för att hyra sina klänningar.
  • Helena Turhagen och Alexander Ljungqvist började planera studenten i god tid. Nu är livet en kul, men dyr, fest ända fram till juni.Foto: Ulrika Andersson
  • Hår och make up får Helena hjälp med.
  • ”För de flesta är flaket själva höjdpunkten så det är klart att man vill ha det”, säger Helena.
  • Alexander tycker det är viktigt att åka ståndsmässigt. En tjusig bil får gärna kosta lite.Champagnefrukosten är givetvis inplanerad.
  • Alexander tror att det blir svårt att stanna kvar  i Östersund efter gymnasiet. ”Finns det inga jobb får man flytta på sig”.

Balklänning, håruppsättning, flak och champagne. Studentens lyckliga dagar är ofta dyra dagar.
– Jag känner ingen press, men visst kostar det en hel del, säger Helena Turhagen.

Annons

Det värsta snöslasket är borta, gruset på gatorna är snart ett minne blott och någonstans väntar björklöven ivrigt på att få slå ut. I gymnasieskolornas korridorer går treorna och räknar dagar. Snart får de gå ut på trappan och slänga studentmössan i skyn. Mot himlen, mot framtiden.

– Jag tror inte att jag har fattat att det är sant. Tiden har gått så fort, Kanske man förstår det på själva studentdagen, säger Helena Turhagen och fingrar på den vita mössan i knät.

Både hon och pojkvännen Alexander Ljungqvist tar studenten i år. Helena går Speneu på Wargentinsskolan och Alexander pluggar bygg på Palmcrantzskolan. Just nu är det mycket som måste fixas. Allt kräver sin planering. Men framför allt är det mycket som kostar, och dyrast av allt är alla fester.

– Totalt kommer allt nog att landa på över tiotusen, gissar Alexander.

Slutnotan visar sig till och med bli lite dyrare än så. Studenterna har redan firat 100-dagars och 50-dagars. Nu väntar många sammankomster i Österängsparken och alla baler, för det är inte bara en bal. Helena och Alexander ska gå på tre stycken var eftersom de även följer med på varandras. Som tur är Helena med och arrangerar Mösspåtagningsbalen på Gamla teatern och slipper därmed den biljettkostnaden.

Hennes klänning till programbalen håller i skrivande stund på att sys upp på Ateljé Grönlund. Det blir en neonlimegrön kort kreation, som Helena hoppas få vara ensam om. Det har blivit allt vanligare att studenterna köper i stället för att hyra sina klänningar.

– Det känns bättre att äga den om någon fimpar på mig. Dessutom ville jag ha den här limegröna färgen och tyget var så svårt att hitta att jag fick beställa det genom en bekant på Vittras textilslöjd.

Mösspåtagningsbalen är dock en lite mer oseriös historia där det inte är så höga krav på eleganta klänningar. Men något festligt vill man ju ha på sig.

– Jag har inte köpt den klänningen än. Kanske hittar jag den i Sundsvall dit jag ska i helgen, säger Helena.

Även Alexander har krav på vad han sätter på sig. Han bestämde sig tidigt för en ljusgrå kostym från butiken Do It. Den kostar 3000 kronor, men då använder han den både på balerna och på själva studentdagen. Många tror att det är dyrare för tjejer att ta studenten, men eftersom Helena fixar en hel del själv, till exempel festfrisyr och make up, stämmer inte det i det här fallet. Alexander tycker att det är viktigt att göra entré till balen i en snygg bil och kan därför tänka sig att lägga lite mer på det.

Hans klass måste även betala sammanlagt 15 000 kronor för lastbilsflak och ljudanläggning, en kostnad som Helenas klass helt kommer undan tack vare Helenas kontakter.

– För de flesta är ju flaket själva höjdpunkten så det är klart att man vill ha det, säger Helena

– Förut trodde många lastbils-ägare att det var bra reklam att synas en hel dag på stan. Men sen upptäckte de att det inte var så många som tittade på bilarna och då blev det fruktansvärt dyrt, fortsätter hon.

En annan sak som företagen har upptäckt att det går att tjäna pengar på är studentmössan. Visst kan man fortfarande köpa en traditionell mössa men många väljer att betala mer för att få individuell brodyr eller ett praktiskt fodral till huvudbonaden, som lever hårt under en period.

Helena och Alexander är ett stadgat par och planerar framtiden tillsammans. Ingen av dem vet riktigt vad de ska göra när livet börjar på allvar. Det är svårt att veta om man har råd med en egen lägenhet eller om man ens kan stanna i Östersund, allt beror på om det finns jobb eller inte. Alexander funderar mer på sådana saker än Helena.

– Jag oroar mig inte så mycket. Jag har jobbat på dagis en del och det finns säkert någon vikarietjänst där i sommar, säger Helena.

– Jag är nervös över att det inte ska finnas något jobb. Att gå ut skolan och sen inte ha någon inkomst ... Det känns inte så kul att leva på mamma, säger Alexander.

Men roligt att ta studenten ska det bli i alla fall. Det tycker de båda.

– Ja, det ska bli jättekul, säger de i kör.

Det är 43 dagar kvar. Sen börjar livet.

Mer läsning

Annons