Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr personlig integritet (port på vanliga)

Annons

Den 25 maj ska vi kryssa fram 20 EU-parlamentariker som ska trygga vår EU-samhörighet, en överstatlig institution med klåfinger ända in i våra hem och påvra fickor.

Det finns många rövarhistorier om EU, så här lyder en av dem:

EU-domstolen, som dömer medlemsländer för att inte ha bugat nog inför EU-kommissionen, dömde Sverige att betala 3 milj. Euro för att inte ha infört EU:s datalagringsdirektiv. Lagen innebär att operatörer, under 6 månader, måste spara uppgifter om hur, när och var vi kommunicerar via telefon och internet. Syftet med direktivet var från början att bekämpa terrorism efter bombattentaten i Madrid 2004 och London 2005. Dock har datalagringen av våra mejl, resevanor och telefonsamtal även använts i andra brottsutredningar än terroristbekämpning.

EU-parlamentet och ministerrådet godkände i dec. 2005, direktivet som lades fram av EU-kommissionen. Den svenska riksdagen skulle därmed införa direktivet i svensk lag senast den 15 sept. 2007. Miljöpartiet och Vänsterpartiet förfäktade att direktivet stred mot de mänskliga rättigheterna och slängde ärendet tillbaka till justitieutskottet. I mars 2012 tog regeringen upp direktivet igen i Riksdagen som klubbades igenom av talman Per Westerberg. Sverige införde direktivet den 1 maj 2012 och blev sist i EU att införa det. EU-kommissionen tog då fram knutpiskan och drog Sverige inför EU-domstolen, kommissionen ville att vi skulle betala ett högt belopp för att vi värnade om vår personliga integritet, dock tog domstolen hänsyn till vår fläckfrihet och fastställde straffavgiften till ett lägre belopp; 3 milj. Euro.

Sverige är inte singel i detta fall. Tjeckien, Tyskland och Rumäniens författningsdomstolar har fördömt direktivet och stoppat det. Och när tyskar vrålar Nein! då lyssnar EU, som nu ska se över direktivet. Straffavgiften? Jo, den ska vi betala, för en svensk tiger.

Ali Qadiri, aktivist och EU-väljare