Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr mjölk säljer som smör i Åre

Dyrare mjölk för att rädda bönderna har blivit en försäljningssuccé för Ica Åre. Sedan prishöjningen den 16 augusti har försäljningen av enlitersförpackningar gått upp 40 procent.

Och nu är alla Icahandlare i kommunen med på banan.

I söndags berättade butiksägaren Lars Ocklind glatt att försäljningen av de dyrare enlitersförpackningarna hade ökat 20 procent sedan prishöjningen. Försäljningen av 1,5-litersförpackningar, hade gått ner åtta procent, men det var ändå en fullt mätbar ökning totalt.

Nästa dag, när man hunnit räkna in helgens försäljning, hade de siffrorna fördubblats.

- Medräknat helgen så är det en ökning på 40 procent på enlitersförpackningarna, säger Ocklind, som också noterat att många av kunderna kom från Östersund och andra ställen.

Försäljningen av 1,5-litersförpackningar hade minskat 15 procent, vilket Ocklind tolkar som att kunder går över till enlitersförpackningar för att stödja bönderna.

Det var en stor cykeltävling i helgen och mycket folk i Åre, beror inte ökningen på det?

– Nej, säger Lars Ocklind och tillägger att det var tävling förra året också utan att mjölkförsäljningen gick upp.

Ica Supermarket i Åre startade alltså prishöjningen den 16 augusti och följdes snart av Ica Supermarket Järpen och senare Ica Nära Mörsil. Som LT skrev i måndags pågick samtal också med de återstående Icahandlarna i Björnänge, Undersåker och Duved.

På tisdagen meddelade Ocklind att samtliga har gått med i kampanjen "Mjölk är tjockare än vatten".

- Vi tänker fortsätta hela säsongen och även nästa år, så att vi når vinterturisterna full ut, säger han i ett pressmeddelande.

För mjölkbönderna känns de nya siffrorna som ett kvitto på att deras slit verkligen är värt något, att det betyder något för boende och gäster att ha öppna ängar med kor som betar alldeles vid infarten till Åre.

När personal från Åre bondgård i går var i hagen i Vik för att ta hem kvigor som snart ska kalva närmare ladugården var det idel glada miner, som de sträckte på sig lite extra.

– Jag pratade just med Per (Icahandlare i Björnänge) som sade att han också vill vara med, säger Olof Östling som tycker det är jättekul att fler handlare hakar på.

Det gör även Såå mjölkgårds förre ägare Erik Danielsson, som tvingades försätta sitt livsverk i konkurs i höstas. När gården senare återuppstod som Åre bondgård valde han att inte vara delägare, men helt har han inte dragit sig tillbaka.

– Och nu sprider det sig i övriga landet också, säger Danielsson med ett stort leende.