Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr kostnad för spade i marken

Han satte spiken i båthuset lite för tidigt.

Nu ska mannen betala 27 000 kronor.

Ett båthus med tillhörande bastu, det skulle bli mannens stora projekt. Han lämnade in en bygganmälan till kommunen i augusti 2010 blev beviljad bygglov i november.

Men mannen var för ivrig för att vänta på bygglov. Han påbörjade därför grundarbetet med bygget. Grävning, formsättning, gjutning av golv och väggar slutfördes redan i september 2010.

Men att påbörja ett bygge innan det verkliga beslutet är klubbat och klart kan få dyra konsekvenser.

Miljö- och samhällsnämnden i Östersund beslutade att väcka talan mot mannen om en tilläggsavgift på 27 000 kronor. Nämnden misstänkte nämligen att mannen olovligen påbörjat ett bygge av båthus med bastu i två våningar på totalt 64 kvadratmeter på Frösön.

Mannen fick beslutet från nämnden i slutet av januari 2013 och han överklagade beslutet till länsstyrelsen, som i sin tur avslog hans överklagan.

Han menar att han hade starka personliga skäl till varför han påbörjade bygget tidigare. Han ville ha det klart till sommaren 2011. Mannen motsätter sig också att han ska betala avgiften eftersom han redan har betalt en byggavgift på närmare 13000 kronor, det är en dubbel bestraffning menar han.

Mark-och miljödomstolen dömer mannen till att betala tilläggsavgifter på 27 000 kronor eftersom han påbörjade bygget utan bygglov.