Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dygnslångt metande lockade 22 lag

Längs Storsjöns strand stod fiskare efter fiskare på rad i helgen.

Den årliga tävlingen 24-timmarsmetet samlade 22 lag.

– Det blir tufft att hålla ut hela natten. I värsta fall får vi gå och sova i skåpbilen en stund, säger Elisabet Grönblad.

När LT besökte tävlingsområdet under lördagseftermiddagen hade tre timmar av den dygnslånga tävlingen passerat och den första invägningen precis avklarats.

Tvåa låg då Jämtlandskroken som dragit upp drygt tre kilo abborre, sik och harr.

– Det har gått lite trögt. Vi har dragit upp ganska många fiskar hittills, men alla har varit små, säger lagmedlemmen Mattias Eriksson som för tillfället satt sig för att vila vid det vindskydd som laget satt upp.

Eftersom endast två personer i de deltagande tremannalagen får fiska samtidigt står lagkamraterna Daniel Drewsen och Stig Albano en bit bort och fortsätter att dra upp småfisk.

– Det är en rolig tävling och lite av charmen är att man håller på under så lång tid, säger han.

Elisabet Grönblad fiskar med sin man i laget Rovfiskarna, men har barnen Gisela och Adrian, samt deras kusin Kevin med som sällskap under eftermiddagen. Eftersom de endast är två deltagare i laget får de fiska 24 timmar i sträck – åtminstone om de orkar.

– Gör vi inte det så får vi gå och lägga oss i skåpbilen här borta en stund och sova, säger hon.

– Men vi ska kämpa på. Det här är en kul tävling som blivit lite av en tradition för oss.

Som mest har 72 lag deltagit i tävlingen. Jämfört med rekordnoteringen var det i år alltså 50 lag färre som ställde upp.

## Varför tror du att det är så?

– Jag tycker nog att föräldrar borde bli bättre på att uppmuntra sina barn att leva friluftsliv. Om inte det äldre gardet är aktiva, kommer heller inte deras barn att bli det.

Tävlingsledaren Börje Jönsson tycker också att återväxten varit dålig på senare år.

– Som på många andra tävlingar blir det allt svårare att dra folk. Att tävlingen håller på i ett helt dygn utan avbrott, och dessutom är väderberoende, skrämmer kanske också folk, säger han.

– Hursomhelst är det här en kul grej och vi brukar alltid kolla med deltagarna efter tävlingen för att få höra deras synpunkter. Vi tycker att tävlingen har ett bra upplägg som det är nu, men hoppas på fler deltagare i framtiden.

Vinnare i tävlingen blev Strömsunds-laget Dunderfiskarna med Leif Persson, Harriet Englund och Roger Gahlin, som på 24 timmar drog upp drygt tolv kilo fisk.