Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duschmunstycket en bakteriehärd

Att hålla sig ren kan visa sig vara farligt för hälsan.

Annons

I duschmunstyckets fukt och mörker frodas bakterier som kan ge svåra infektioner hos känsliga.
Bakterierna kan ta sig långt ned i lungorna med fina vattendroppar, befarar forskare.
– Om du får fullt med vatten i ansiktet alldeles när du sätter på duschen utsätts du förmodligen för höga halter av Mycobakterium avium, och det kanske inte är alltför hälsosamt, säger mikrobiologen Norman Pace vid University of Colorado, i en kommentar.
Pace står som huvudförfattare till en studie som publiceras i kommande nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift Pnas. Forskargruppen har gjort avancerade analyser av 50 amerikanska duschmunstyckens innandömen. Resultaten visar bland annat på riklig förekomst av Mycobakterium avium, bakterier som kan orsaka exempelvis svår lunginfektion hos känsliga personer – främst personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Oklar betydelse
Bakterierna levde i en skyddande så kallad biofilm och lät sig inte bekämpas med klor.
Forskarna har inte undersökt vad deras fynd kan ha för betydelse. Tidigare rapporter, bland annat från Sverige, har visat att bakterierna kan orsaka öroninflammationer hos personer som vistas mycket i bassänger – men om de spelar någon roll för vår hälsa när vi duschar är högst oklart. Men det är inte alls otänkbart att bakterierna tar sig djupt ned i luftvägarna med hjälp av ånga och mycket fina vattendroppar, skriver forskarna i Pnas, och efterlyser studier av detta. Kanske borde människor med kraftigt nedsatt immunförsvar eller lungfunktion inte duscha överhuvudtaget?
– Det ligger väldigt nära tillhands att göra de spekulationerna. Men jag tror inte att detta är någon stor sak rent kliniskt, säger Sven Hoffner, docent och chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
Koppla till utbrott
– Om man hade kunnat koppla det här till någon form av utbrott, säg bland patienter på en transplantationsavdelning, då hade det känts lite tyngre, säger Hoffner.
Han säger att liknande analyser, om än inte med lika avancerade metoder, gjordes i Sverige för några år sedan.
– Vi tittade på förekomst av mykobakterier och letade speciellt efter avium, men lyckades inte påvisa dem faktiskt, säger Hoffner.
I Sverige har främst problem med legionellabakterier i duschvatten rönt uppmärksamhet. Dessa bakterier, som kan orsaka problem hos vissa personer om inte duschvattnet är tillräckligt varmt, ligger bakom legionärssjukan, en form av lunginflammation.

Mer läsning

Annons