Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duras förvånar och fascinerar än en gång

/

Hon anses vara en av århundradets stora europeiska författare. 22 böcker av hennes hand finns översatta till svenska.

Annons

Den 23:e, ”Sjömannen från Gibraltar”, ges ut idag i svensk språkdräkt av Ulla Bruncrona.

Marguerite Duras var en fransk författarinna, född i Saigon 1914, och många av hennes romaner, ofta med självbiografiska drag, utspelar sig i Indokina. 

Hennes mest kända roman är förmodligen ”Älskaren”, som belönades med Goncourtpriset och som senare också filmatiserades. Det är en självbiografisk roman, vars handling utspelar sig i Indokina. Den kvinnliga huvudpersonen, som är fransyska, är 15 år gammal, då hon inleder en sexuell förbindelse med en kinesisk affärsman.

Romanen väckte stort uppseende när den gavs ut i mitten av 80-talet. Stort uppseende väckte också filmen ”Hiroshima, mon amour”, som Marguerite Duras hade skrivit manus till. Hon blev senare själv filmregissör, samtidigt som hon fortsatte att skriva och ge ut romaner, skådespel och filmmanus.

Marguerite Duras, som egentligen är en pseudonym för Marguerite Donnadieu, hade egentligen inte tänkt bli författare, utan studerade först matematik, senare juridik vid Sorbonne i Paris. När Andra Världskriget bröt ut engagerade hon sig hårt i motståndsrörelsen.

Efter debuten i mitten av 40-talet följde en lång rad böcker, där Marguerite Duras experimenterade med stil och framställningssätt.

I ro- manen

”Älskaren” förs berättelsen framåt genom fragmentariska minnesbilder och utan någon kontinuitet. Duras' säregna stil är på samma gång koncentrerad och lätt överdriven. Romanpersonerna drabbas ofta av passioner, som inte sällan blir till ett lidande.

Marguerite Duras gick bort för fjorton år sedan, men hennes författarskap har fortsatt att fängsla läsarna, så det är kanske inte så konstigt att Bonniers valt att ge ut en tidigare oöversatt roman från tidigt 50-tal. ”Sjömannen från Gibraltar”, som den heter, handlar till en del om jakten på denne sjöman, men bara till en del.

Den som jagar honom är en tidigare älskarinna, ”Amerikanskan”, som efter sin döde make ärvt en förmögenhet, och som nu fördriver sina dagar ombord på en stor lustjakt sökande sin forne älskare.

Men den egentlige huvudpersonen är en namnlös fransman, som rymmer från sitt meningslösa yrkesliv och en oengagerad kärleksrelation, för att söka äventyret och en mer spännande tillvaro ombord på lustjakten tillsammans med ”Amerikanskan”, denna mystiska kvinna, som fyller honom med åtrå.

Sökandet efter ”Sjömannen från Gibraltar” för lustjakten, dess besättning och passagerare från Italien och Frankrike genom Medelhavet, ut genom Gibraltarsundet och neråt Afrikas västkust.

Det märkliga med berättelsen är att skildringen av ”den fysiska kärlekens nomader” som de kallats och hur de rastlöst söker det ouppnåeliga idealet i varje ny kärlekspartner, egentligen inte innehåller en enda fysisk kärleksscen. Men en oupphörlig dialog som ofta antar lätt absurda drag. ”Sjömannen från Gibraltar” är en besynnerlig historia, som inte är helt lätt att smälta, men Marguerite Duras fascinerar än en gång med sin säregna berättarstil.

Mer läsning

Annons