Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo Gelland och en svarv i Wikners träverkstad

/
  • Som en del i Oviken-veckan höll Duo Gelland en konsert i Wikners träverkstad i Persåsen. Foto: Lena Byström

Wikners i Persåsen firar 40 års jubileum i sommar. En sommar fylld av allehanda evenemang däribland fredag eftermiddagens konsert med Duo Gelland i träverkstaden.

Annons

 En konsert som också var en del av den pågående Oviken-veckan och där även ABF var medarrangörer.

Det är gjorts förut och kommer förmodligen göras igen: konserter i nya eller annorlunda miljöer. Mervärdet det ger att vara i miljöer som inte är tänkta som konsert arenor är att få med fler sinnen i upplevelsen. Här fick vi som extra kryddor underbar doft av trä av olika slag, doft av rå och kokt linolja och synintrycken från träsvarvar och andra för ändamålet lämpliga verktyg.

Det har sagt förut med jag kan inte låta bli att säga det igen: De tonsättare som får Duo Gelland som uttolkare kan skatta sig lyckliga. Med en så intensiv och seriös inställning till den nutida musiken är det bara att lyfta på hatten av respekt. Inte många musiker som har den energin och det engagemanget att gripa sig an alldeles ny musik på det sättet som Cecilia och Martin Gelland alltid gör. De skapar en omisskännlig närvaro som skapar förtätad stämning var du än träffar på dem. Tjusiga konsertsalar eller som här i en träverkstad.

Deras egen forskning bakom programmen är diger och imponerande. De har en tid engagerat sig i forskning kring romantiken och dåtidens förhållningssätt och utövandet av musik för och på violiner. Det de kommit fram till är en mycket mer avskalad spelstil än vi är van vid.

Vi lyssnare behöver ställa om öronen från gängse praxis och räta på ryggen lite för något nytt. För oss lyssnare är det en ny utmaning och efter en stund är det väldigt befriande. Som Cecilia så väl uttryckte det ”Slutar vi att göra det man alltid brukar, då kommer det något nytt till ytan.”

Vi fick denna eftermiddag ta del av bland annat en Haydn duo i tresatser där de spelar direkt från koppartrycken. Introvert, stillsamt och väldigt enkel. Vi fick också höra Livets Joik som skrivits för duon av Olof Lindgren. Ovant att höra joik, som oftast sammanknippas med den mänskliga rösten, här tolkat via instrumenten som ger joiken en ny dimension. Olofs förmåga att fånga naturen och ge den gestalt via musiken är välkommen och nära.

Vi fick också ta del av en annan av länets tonsättare, Hans-Erik Dahlgrens Imagines memoria. Också skriven direkt för duon. Efter en ganska brutal start går stycket över i stillsammare partier där han valt att nyttja flera av instrumentens många ljudalstrande möjligheter, även spelarnas röster. Spännande musik och nyfiken.

Konserten avslutas med en improvisation för en träsvarv och två fioler ur vilken ett ägg växte fram. Där hade man valt att ytterligare fånga våra sinnen genom att projicera Leif Wikners arbetet vid svarven på en storbild för att ge ett detaljerat synintryck av processen. Tyvärr bröts trästycket av lite tidigare än jag tror de hoppats på. Jag för min del hade hoppats på en längre improvisation med dessa spännande musiker.

Annons