Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dunkel anledning till arenaförsäljning

De styrande politikerna i Östersund har beslutat att kommunen bör köpa Jämtkraft arena. Anledningen uppges vara att ÖFK har fått problem med Skatteverket. Men det är inte hela sanningen.

Skatteverket håller just nu på med en granskning av idrottsföreningar som hyr arenor via bolag som föreningarna själva äger. Myndigheten har upptäckt att vissa föreningar i och med upplägget inte har behövt betala marknadsmässig hyra för att använda arenan. På så sätt kan det föreningsägda bolaget undkomma beskattning enligt verket.

Precis en sådan tvist har ÖFK hamnat i. Skatteverket anser att klubben har betalat för låg hyra till sitt eget bolag Driftaren AB och kräver därför att föreningen ska betala in mer skatt.

Enligt handlingar hos Östersunds kommun har ÖFK, som en direkt följd av skattetvisten, velat komma undan hyresavtalet som Driftaren har med arenabolaget. Tjänstemännen har tittat på frågan och kommit fram till en lösning. Om kommunen köper Jämtkraft arena från arenabolaget, som kommunen för övrigt äger, så uppstår inte problemet med beskattning av hyresintäkter. Moderate politikern Pär Jönsson förklarar att en enhällig kommunstyrelse på tisdagen ställde sig bakom förslaget.

– För kommunen har det ingen betydelse men för ÖFK är det en stor fördel att lägga upp det så här, säger han och ser även fördelar med att driften av anläggningarna Jämtkraft arena, Östersunds arena och skidstadion nu kan samordnas eftersom alla tre ligger i samma område och sköts av kommunen.

Men Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK, ger en helt annan bakgrund till det som nu sker. Han berättar att klubben redan för ett år sedan gjorde klart för kommunen att föreningen ville sälja sina aktier i arenabolaget och lämna över driften.

Anledningen var enligt Daniel Kindberg att vissa uppsatta politiker inte ville ha kvar avtalet med ÖFK och att vissa ansåg att klubben gynnades ekonomiskt.

– Man påstod att ÖFK gynnades jämfört med andra föreningar vilket naturligtvis är en ren lögn. Det är det som är själva bakgrunden till att vi inte tycker det är intressant att vara ägare eller drifta arenan, säger han.

Daniel Kindberg medger att den lösning som nu är på väg att genomföras även kan vara bra med tanke på skattetvisten.

– Som ideell förening har vi vare sig kraft och energi att sitta i massa skatteärenden som tar flera år vare sig vi vinner eller inte.

När det gäller köpet av Jämtkraft arena så har alltså kommunstyrelsen sagt sitt men frågan ska avgöras av kommunfullmäktige.