Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumitri Curta från Kälarne har hundra år på nacken

I dagarna blir det kalas i Kälarne. Då fyller Dumitri Curta tresiffrigt. LT träffade honom för att höra vad han haft för sig de senaste hundra åren.

Året är 1974 och Dumitri Curta har just kommit till Malmö från en flyktingförläggning i Österrike. Ett år tidigare har han på grund av det politiska läget som råder lämnat sitt hemland Rumänien för att hitta en ny framtid i Sverige.

– Vi ville leva som fria människor. Jag bodde först i Österrike innan jag tog mig vidare till Sverige. Efter fyra år kunde min familj följa efter och när jag kom till Sverige fick jag arbete som typograf i Rydaholm, säger han.

Familjen består av frun Maria och sonen Nick, två personer som betytt mycket för Dumitri. Nick var en duktig musiklärare och hans arbete gjorde att familjen flyttade runt en del i Sverige och i början på 90-talet gick flyttlasset till Kälarne. En plats som Dumitri i dag bor kvar och trivs på.

– Jag respekterar alla här och jag tycker om att hjälpa andra människor, säger han och berättar om när en gammal granne ramlade utanför hyreshuset där Dumitri bodde tidigare. Då hjälpte Dumitri grannen så gott han kunde tills ambulansen kom.

– Varje månad sparar jag av min pension och skickar en slant till en släkting i Rumänien som är sjuk. Det är bra för livet att hjälpa andra, säger han.

Den som fyller hundra år i år är född 1916 och har således hunnit vara med om en hel del historiska händelser och teknisk utveckling. Dumitri berättar att han under andra världskriget var inkallad i armén under ett par månader, resten av tiden kunde han fortsätta sitt arbete som typograf.

– Jag minns när tv:n kom. Den första tv vi hade i Sverige var det min son som köpte till oss, säger han.

Vad är hemligheten för att kunna bli hundra år?

– Lev som en normal människa och det är viktigt för livet att veta vad som händer runtomkring sig. Det är också viktigt att huvudet fungera som det ska. Man ska inte bli berusad men man kan ta ett glas vin till maten varje dag.

Dumitri har under alla år han bott i Sverige betalat extra för att kunna se rumänska tv-kanaler, något som han tittar på ofta.

– Jag brukar ibland sitta uppe till två-tre på nätterna och titta.

Hundraårsdagen ska Dumitri fira på äldreboendet tillsammans med vänner och de andra som bor på Tallgläntan.

– Det blir kanske tårta och ett glas vin, säger han.